Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zaraženi Jašarspahić bio na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća među 25 osoba

25. 03. 2020 - 14:37
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: Vlada FBiH

Nakon što je utvrđeno da je i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić pozitivan na koronavirus, kako je rečeno za avaz.ba, u institucijama Federacije BiH uslijedila je svojevrsna panika.

Jašarspahić, naime, testiran je tek jučer, i to na njegovo insistiranje, a bio je u kontaktu sa zaraženim direktorom "Igmana" Đahidom Muratbegovićem 13. marta. No, tek 19. marta je odlučio da ide u samoizolaciju nakon informacije da je Muratbegović pozitivan. Alarmantno je da je Jašarspahić 19. marta, prije nego što se izolirao, bio na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), a tri dana ranije i na proširenoj sjednici Vlade FBiH.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Edhem Biber, predsjedavajući ESV-a.

- Tačno je da je bio. On je bio na sjednici s delegacijom poslodavaca. To je bilo 19. marta. Ja uopće ovo nisam znao. Mogu samo reći da je ovo krajnje neodgovorno. Na sjednici je bilo 25 osoba. Sada ćemo vidjeti šta će biti. Neki koji su bili blizu njega najavili su da će se testirati, neki su se testirali. Poput premijera Fadila Novalića, ministra Nermina Džindića, Zlatka Hurtića. Ja zaista ne znam kad je trebao u samoizolaciju, ali ovo je zaista nevjerovatno - kaže Biber.

I sam Jašarspahić potvrdio je za "Avaz" da je bio na sjednici ESV-a, kao i tri dana ranije na tematskoj sjednici Vlade Federacije.

- Jesam, bio sam. Zvao sam odmah sve predstavnike poslodavaca da im javim da sam pozitivan. Jutros sam zvao kolege koji su sjedili do mene da znaju. Neki su se već testirali. Ja sam imao sastanak s Muratbegovićem 13. marta i nisam znao ništa o zarazi - rekao nam je Jašarspahić.

Potvrdio je i da je bio na proširenoj sjednici Vlade FBiH, ali nije imao posebne kontakte s ljudima.

- Niko nije znao za ova dešavanja u Konjicu. Tada se nije znalo. Mislim da se nije znalo ni 16. marta za ovog Srbijanca u Konjicu. Saznalo se 19. marta za ovaj slučaj i od tada smo u samoizolaciji. Čak dvije osobe koje su bile sa mnom na sastanku u Privrednoj komori, a bio je tu Muratbegović, nemaju koronavirus - kaže Jašarspahić.Zadnje dodane

Preporučujemo