Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Preminuo legendarni Bora Stanković

20. 03. 2020 - 11:03
|
|
by Sport klub - udrimuski.ba
|
foto: GettyImages

Čuveni Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, preminuo je u 95. godini u Beogradu.

Jedan od očeva jugoslovenske i srpske košarke primljen je u košarkašku Kuću slavnih 1991. godine.

Cijeli život posvetio je košarci – bio je igrač od 1946. do 1953. godine, nosio je dres i Crvene zvezde i Partizana a postao je i trener još u igračkim danima – bio je igrač/trener za crno-bijele, a vodio je još Kantu i više od decenije bio je na čelu OKK Beograda.

I kao igrač i kao trener tri puta je bio šampion Jugoslavije, a osvojio je i titulu u Italiji. Bio je generalni sekretar FIBA od 1976. do 2002. godine – osim srpskog, tečno je govorio još šest jezika. Bio je zagovornik toga da NBA košarkaši treba da igraju na velikim FIBA takmičenjima, a pod njegovim vođstvom promijenjena su broja pravila – uvedena je linija za tri poena, promijenjene su dimenzije terena i prešlo se sa poluvremena na četvrtine.

Rođen je u Bihaću. Rano se preseilo u Novi Sad, a poslije Drugog svjetskog rata došao je u Beograd i završio studije veterine, kojom se uporedo sa košarkom bavio do 1966. godine.Zadnje dodane

Preporučujemo