Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Zabrane zbog pandemije koronavirusa čiste zagađene gradove

19. 03. 2020 - 12:46
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Naučnici kažu da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantin donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu.

Kanali Venecije godinama su bili zamućeni. Nakon proglašenja pandemije voda postaje bistrija pa se u njoj nakon puno vremena mogu vidjeti ribe. Italija se očajnički trudi obuzdati COVID-19 pa je obustavljen promet na plovnim putevima. Vrlo brzo dogodile su se dramatične promjene.

Zemlje koje su se našle u velikoj opasnosti zbog koronavirusa, doživjele su prednosti na koje niko nije računao. Ograničeno kretanje stanovništva i djelomična obustava gospodarskih aktivnosti smanjili su zagađenje i emisiju štetnih plinova.

Iako je situacija jako ozbiljna, naučnici kažu da bi ove metode mogle poslužiti kao recept za ublažavanje najrazornijih utjecaja klimatskih promjena.

"Ako razmišljamo kako se pripremiti za klimatske promjene kao što je to slučaj s pandemijom, možda i pronađemo racionalno rješenje. Sadašnje mjere mogu pomoći za sprečavanje ekoloških kriza koje nas očekuju u budućnosti, navodi istraživač sa Univerziteta Berkeley Christopher Jones.

Satelitski snimci pokazuju da su privremene mjere dovele do smanjenja koncentracije štetnih plinova.

"Ugljen-dioksid je u izravnoj vezi s industrijskim aktivnostima, proizvodnji struje i prijevoza. Restriktivne mjere koje utječu na gospodarstvo smanjuju plinove koji stvaraju učinak stakleničkih plinova", objašnjava Jones.Zadnje dodane

Centar za napredne tehnologije izrađuje zaštitne vizire

Javna ustanova "Centar za napredne tehnologije u Sarajevu" je u vremenu pandemije Covid-19 svoje aktivnosti preusmjerila sa planiranih, koje su bile definirane planom za 2020. godinu, na prioritetne koje zahtijeva trenutna situacija, kazao je danas na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Saraajevo direktor te javne ustanove Ensar Mulaosmanović

Preporučujemo