Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Dr. Fahrudin Kulenović: „Zadaća kriznog štaba nije da preporučuje, nego da izdaje naredbe“

16. 03. 2020 - 11:16
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

„Dva najosjetljivija segmenta države su prosvjeta i zdravsto, a to je kod nas spušteno na nivo kantona, gdje 11 različitih kriznih štabova provode svoje mjere.“- kaže dr. Fahrudin Kulenović u Udri Muški.

„Krizni štab ne treba da preporučuje, nego da izdaje naredbe! Prevelika je panika u mnogo razvijenijim društvia od nas i ne znam je li nužno noćno dežurstvo u našim zdravstvenim ustanovama, jer ovo nije virus koji ogromnom brzinom ubija veliki broj ljudi. Čitavo građanstvo je uopznato sa tokom bolesti. Treća životna dob je najugrožena i bez pandemije, a ovako naročito. Juče sam dobio iz Beograda podatke koji su došli iz Kine, a u njima piše da je smrtnost pacijenata u najmlađoj dobi 0,2 %,  a u najstarijoj skupini preko 80 godina je do 14,8 %.

Kolektivni imunitet se razvija kroz one koji su došli u kontakt sa virusom, a  nisu se zarazili i one koji su ozdravili. Nadam se da će na proljeće biti stečen kolektivni imunitet i stvoren novi otpor, te da nećemo imati problem s pandemijom. Ljudi koji ne obole, stiču imunitet. To je ono dobro, koje postoji u svakom zlu.

Prirodi je svejedno koliko će pandemija odnijeti života, pa nam svake godine pošalje neku pošast protiv koje se borimo kao vrsta. A mi se mnogo bolje borimo za sebe kao individuu, nego za ljudsku vrstu.

Apel za poziv na angažman penzionisanih i nezaposlenih  doktora je logičan i očekivan. Kolega Kravić koji je poslao humani poziv mora sa ministrom zdravlja da riješi kako će bez licence ljekari da rade, jer ljekarska komora kolegama koji pređu određenu starosnu dob više ne daje licence. Licenca je dozvola za rad i ne mogu raditi bez nje. Koliko je humano dati im licencu dok traje ova pandemija, pa je onda oduzeti, neka prosudi javnost i pravda."- govori dr. Fahrudin Kulenović.

 Preporučujemo