Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Saudin Sivro: „Online nastavom možemo prevenirati mnogo toga“

13. 03. 2020 - 09:38
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Batkov gost jutros u Udri Muški je bio Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

„Još u januaru smo imali edukaciju za profesore. Online sistem funkcioniše u zapadnoj Evropi, bez ikakvih problema i trebalo bi da funkcioniše i kod nas. Online nastavom se može mnogo toga spriječiti, djeca ne moraju da se izlažu zagađenju vazduha, velikom snijegu, epidemiji sezonske gripe... U svim ovim uslovima online nastavu bi djeca bolje podnijela.
Obrazovanje je  danas mnogo bolje nego ranije. Roditelji demokratiju ponekad shvataju na pogrešan način i tu dolazi do problema.
Na području Kantona Sarajevo imamo preko 3 000 djece koja pohađaju vrtiće. Ne trebamo dovoditu bolesnu djecu u ustanove. Treba da vodimo računa o zdravlju druge djece koja se tamo nalaze.

Nemamo ni sistem koji će natjerati poslodavce da daju olakšice roditeljima, ali moraju odgovorno postupati prema njima i davati im olakšice u sprječavanju krize.
Prije dvije sedmice smo tražili uvođenje online nastave. Jedini način sprječavanja krize je zaustavljanje gotovo svih aktivnosti, odnosno prekid lanca.
Država treba biti garant poslodavcima koji trebaju trgovati. Svi treba da daju doprinos, kako bi se ova situacija riješila.
Djeca svakako uče online. Hrvatska ima centralizovan sisem obrazovanja i najavili su edukaciju putem državne televizije.Od 2015. do 2019. godine u obrazovanje u Kantonu Sarajevo je uloženo tri puta više novca, nego ranije. Ulaganja u obrazovanje su dobitak. Insistirat ćemo na kontinuiranoj online nastavi tokom čitave godine, kako bismo imali tu praksu. Nadam se da će krizni štab imati razumijevanja za sve.

Apelujem na vladu FBiH i vlast Kantona da omoguće roditeljima povoljnije uslove za rad, kako bi mogli biti uz djecu. Online nastava je juče počela i trajat će 15 dana. Preporučujemo svima da se drže uputstava, nema mjesta panici, ali treba voditi računa o higijeni i međusobnoj komunikaciji.“- kaže Sivro.

 Preporučujemo