Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Zašto Dudića nazivaju fašistom?

12. 03. 2020 - 15:01
|
|
by udrimuski.ba/sportske.ba
|
foto: sportske.ba

Proteklog vikenda je završeno 22. kolo BHT Premijer lige u kojem je u Mostaru odigran veoma zanimljiv duel između Veleža i Borca.

Za sportske.ba piše: Semir TIKVEŠA

Viđena je prava sportska borba, lijepa igra sa obe strane, a na kraju je pobjedu odnio Velež, kada je loptu u mrežu pospremio iskusni napadač Nusmir Fajić.

Ipak, nije sve moglo ostati na tome. Na kraju meča je trener Feđa Dudić, čovjek koji je preporodio Velež, uputio zahvalnicu navijačima koji su bez ijednog nacionalističkog ispada svoj tim bodrili svih 90 minuta, kao i organizatorima utakmice, koji su na poluvremenu puštali navijačke pjesme. Neko se u ovoj zahvalnici našao uvrijeđen, pa je trenera mostarske ekipe nazvao fašistom. Nazvao ga je fašistom jer je Feđa dobar čovjek koji želi dobro bh. sportu, za razliku od njih koji ruše i samu pomisao na državu Bosnu i Hercegovinu.

Kažu Dudić fašista zbog rečenice da se politika ne treba miješati u sport i zbog činjenice da Veležovi navijači za 90 minuta niti jedno nacionalističko skandiranje nisu uputili. Zapitajte se ko je tu lud? Zbog čega pojedinim medijima iz manjeg bh. entiteta smeta zdrav sportski kolektiv poput onoga u Mostaru, i zašto je za njih Feđa Dudić fašista? Pa možda zato da bi prikrili svoju sramotu, ili možda zato što je za njih skandiranje ”Nož, žica, Srebrenica” popularne navijačke skupine ”Lešinari” opšteprihvatljivo.

Znak antifašističke borbe je ona petokraka koju Dudić svake sedmice nosi na svojim prsima, a nije ni onaj grb sa kockicama niti onaj sa četiri slova ”C” na njemu. Zbog one petokrake, i zbog onoga što je Velež kao klub preživio, istjerivanje sa svog stadiona pod Bijelim brijegom nikada ih niko ne smije nazvati fašistima, jer nikada nisu uzeli to za zlo, već su krenuli sami dalje, i napravili jednu od najpozitivnijih sportskih priča u Bosni i Hercegovini.

Napravili su novi stadion, na koji dolaze navijači da navijaju a ne da vrijeđaju. Možda oni jednostavno nisu na to navikli, pa zato prozivaju jednog od najperspektivnijih mladih trenera Bosne i Hercegovine.

Koliko god se trudili da sakriju i prikrivaju istinu, zbog činjenice da slave izgubljene bitke, oni nikada neće znati kako je biti Rođeni, jer su Rođeni i prkosni i ponosni, a od nastanka i antifašisti.Zadnje dodane

Preporučujemo