Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Šehić u Udri muški: Mi živimo u moralnom blatu, ovdje imamo lažni patriotizam

11. 03. 2020 - 19:08
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Gost u emisiji Udri muški bio je Vehid Šehić, politički analitičar Koalicije Pod lupom.

Teme o kojima se razgovaralo su strane sudije u Ustavnom sudu BiH, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o restituciji, koncesijama, VSTV-u, i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo u principu neodgovorni, i mi smo država sa posebnim potrebama. Kada imate selektivan pristup, vi se uvijek pozivate kako neko nije postupio onako kako ste vi željeli. Svi žele da imaju politički uticaj. Nema nezavisne institucije u ovoj državi. Jedino mjerodavno je Zakon koji primjenjuješ. Kada imate neodgovorne političare, zato su nam potrebni stranci. Ovdje svaki građanin osjeća da nije isti pred zakonom. Imate mali broj privilegovanih. Građansko društvo njima ne odgovara. Teško je živjeti u državi gdje osjećaš nesigurnost. Mnogo je rupa u zakonu koje privilegovani dio ljudi zloupotrebljava”, kaže Šehić.

Batko: “Kako je moguće da Tegeltija kaže “ja imam obaveze prema RS” a obnaša tako visoku funkciju u VSTV-u, i moram dodati da me ovo podsjeća na Dragana Vikića i njegovog zamjenika Karišika iz ’90-ih. Ono što ja vidim, a to je da treba zavrnuti pipu međedima. Što si veći međed veći aplauz dobijaš. Nama priča o evropskim vrijednostima neko ko je zadnjih 30 godina samo osuđivan.”

“Predsjednik VSTV-a ne poštuje zakonodavnu vlast koja i donosi zakone, i onda odeš na poziv na stranački sastanak koji pozove član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa funkcionerima koji dolaze iz RS. Njega nije birala Narodna skupština Republike Srpske. Najveća odgovornost je na sudijama i tužiocima. Govorim o sistemu koji je urušen unutra. Treba napraviti novi reizbor svih sudija i tužioca. Biti sudija to je nešto načasnije, da utvrđujete pravdu. Evropska unija temeljno počiva na antifašizmu, zato je za svoj dan uzela 09. maj, to je Dan pobjede nad fašizmom. Šta je danas istina, poštenje, moral, etika, to više ne postoji. Mi živimo u moralnom blatu. Ovdje imamo lažni patriotizam”, poručuje Šehić.Preporučujemo