Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prekid programa zbog čitanja: "Ukulele jam", Alen Mešković

04. 03. 2020 - 07:46
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U „Prekidu programa zbog čitanja“ na Radiju OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Vanja Šunjić je čitala odlomak iz romana „Ukulele Jam“, autora Alena Meškovića.

Jednog vrućeg ljetnog dana 1992. godine Miki i njegovi roditelji stižu u izbjeglički centar u Hrvatskoj – bivše vojno odmaralište u propadanju. Miki se donedavno veselio što će konačno završiti osnovnu školu i krenuti u gimnaziju, ali onda je došao rat, vojnici i granate... i sve ono o čemu ne želi da priča. Njegov uzor i heroj, stariji brat Neno je u srpskom logoru.
Uprkos okolnostima – ocu koji prikovan za radio stalno sluša vijesti, uplakanoj majci i njihovih četrnaest kvadrata sobe 210 u zgradi D1 – Miki se pokušava prilagoditi novoj stvarnosti. Upoznaje nove prijatelje s kojima uplovljava u svijet prvih pijanstava, ljubavi, logorskih vatri na plaži, a naročito u svijet muzike – prije svega punka i metala u rock klubu Ukulele koji im predstavlja oazu dobre muzike i bijeg od sjenki rata.

Kako u Bosni izbija “još jedan rat“, rat između Hrvata i Bošnjaka, tako se i odnos između stanovnika centra drastično mijenja. Mikijevi prijatelji bježe u Švedsku. Zemlja u kojoj postoji nešto tako egzotično kao što su muzičke biblioteke, potpuno zavlada Mikijevim snovima, ali roditelji insistiraju na povratku natrag, u Bosnu.
Alen Mešković rođen je u Derventi, 1977. godine. Od 1994. živi u Danskoj. Debitirao je zbirkom pjesama „Prvi povrata“k (2009). Za prvi roman „Ukulele jam“ (2011), koji je objavljen u osam zemalja i po kojem je u Njemačkoj postavljena pozorišna predstava, dobio je trogodišnju stipendiju danskog Državnog fonda za umjetnost. Objavljen 2016, „Šator za jednu osobu“ samostalni je nastavak „Ukulele jama“.

 Zadnje dodane

Govornica: Rubina Čengić i Vojin Mijatović

Današnji gost u emisiji Govornica na Radiju OTVORENA MREŽA je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Čengić i Mijatović će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, CIK-u BiH, te o lopovlucima vladajucih i samozvanih opozicionih, kako on navodi

Preporučujemo