Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Boris Tadić: Veliku Srbiju smatram budalaštinom i besmislicom

26. 02. 2020 - 22:33
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: N1

 

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije u Pressingu na N1 je kazao da je projekat Velike Srbije u današnjem vremenu zapravo velika budalaština i besmislica.

Tadić je kazao kako je njegova politika bila, ali i ostala politika skandinavizacije Balkana.

"Velika Srbija, to je budalaština i besmislica. To služi za podizanje snage populiste Vučića, njegovih kolega nacionialističkih u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji, širenje straha od velikosrpskog nacionalizma. Srbija nema kapacitet da to napravi, niti bi to međunarodna zajednica prihvatila", poručio je Tadić.

U bh. medijima ponovo se počeo pominjati SANU memorandum 2, a on je rekao da za njega nikada nije ni čuo.

"Prvi put čujem za tako nešto. Pod krivičnom odgovornošću mogu reći da tako nije postojalo. Ni prvi nije bio završen dokument, to je bio radni papir. Memorandum 2 - potpuna budalaština i laž", rekao je i dodao:

"Smatram Veliku Srbiju besmislicom. Tom projektu se protivim čitav život. Potrebno je pronaći fleksibilna rešenja, a moja politika je skandinavizacija balkana, politika poštenja i izvinjenja za sve zločine". 

Tadić je prvi došao u Srebrenicu i posjetio Memorijalni centar. Tada je izrazio žaljenje i izvinio se zbog zločina porodicama žrava. Inicirao je i rezoluciju u skupštini Srbije u kojoj stoji da Srbija osluđuje zločin u Srebrenici.

"Ja sam inicirao donošenje rezolucije prije nego što je doneta. Ona je odbijena. Nakon toga, stranka je podržala rezoluciju, ali odnosi snaga u parlamentu su bili da je naša koalicija imala dva člana više od elementarne većine. U datim okolnostima - to je bio maksimum. Zadovoljan sam što smo to uspeli da uradimo", rekao je bivši predsjednik Srbije.

I Jadranka Kosor se usaglasila da su projekti velikih država nešto o čemu ne treba razmišljati.

"Ma kakva Velika Hrvatska. Hrvatska je članica EU, mukotrpno smo se borili za to. Ne znam šta u BiH sanjaju, hrvatskim političarima ma gdje bili - u svakom putu bi se trebali sjetiti evropskih vrijednostui, vladavine prava, prava manjina. Na tome počiva EU", kazala je i dodala: "Ako BiH i Srbija žele u EU, a to je iznimno važno, onda bi da se političari prizovu svijesti i počnu raditi na tom projektu. Zauvijek smo ovdje, zauvijek ćemo ovdje živjeti. Trbemo početi raditi na prosperitetu za države i narode",poručila je.

"Savjetovao bih Vučiću da podnese ostavku jer je uništio demokratiju u Srbiji. Instrumenti i rješenja koja ne donose poboljšanja zahtijevaju promjenu", kazao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić na pitanje šta bi kao bivši predsjednik savjetovao trenutnom.

Kada je riječ o situaciji u regionu, Tadić je kazao da je ovaj prostor sklon više sukobima nego pomirenju.

"Mi smo region sklon više sukobima nego pomirenju, više iracionalnosti nego racionalnom. Ispunjeni smo emocijama, imamo tešku istoriju i nije jednostavno pronaći rješenja za probleme s kojima se suočavamo. Identitetske razlike su minimalne ali su često razlog brojnih problema i ratova. U vremenu naših mandata situacija je bila nemjerljivo bolja. Jednom prilikom je meni Lagumdžija Zlatko rekao da sve zavisi od nekoliko ljudi koji se nađu na vlasti u regiji, i to je tačno i to vidite na primjeru Skandinavije, Bliskog Istoka. Ova konstalacija političara nije ta koja će dovesti do rješenja i mi živimo u međuzavisnom svijetu i niko nije potpuno nezavisan. Došli su na ideju da postave političke ajkule umjesto delfina i imamo ove posljedice. Srbija i Hrvatska se takmiče u naoružanju, stalno su problemi na nivou ličnih odnosa i bez promjene na vrhu neće biti ni poboljšanja odnosa".

Ko je remetilački faktor u odnosima?

"Bili smo navikli da je Srbija uvijek faktor, ali se ne slažem. Svi su faktor ili makar ako neko pokrene negativan proces svi se takmiče ko će dodati više".

Izjave Zorana Milanovića o tome da je "Srbija šaka jada"?

"To da je Srbija šaka jada, Milanović je i ranije rekao i rekao sam mu da bi trebao izbaciti te riječi ih rječnika. Činjenica je da je Vučić bio ratni kabadahija, nadam se da neće više biti. Generalno mi u Srbiji, BiH i Hrvatskoj trebamo imati maksimalnu uzdržanost kada su u pitanju oružje, ratovi i da se stidimo nekoliko decenija".

Često se može pročitati da "Dodik radi što Vučić govori"

"Ima indicija da je tako, ali ja pamtim nekoliko Dodika u posljednjih nekoliko decenija. Onog Dodika koji je čuvao pripadnike drugih nacija i bio za mir, pa onog koji je koketirao sa onima koji žele podjelu BiH, ali nikada baš nikada ovakve izjave da je ovo kraj BiH. Ja nisam zadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali sam rekao da je od te odluke mnogo gora rečenica Dodika da je to crvena linija o secesiji BiH. Ja se izričito protivim secesiji BiH", kazao je Tadić.

Da li bi Srbija priznala RS?

"Ne znam da li bi Vučićeva Srbija to uradila, ja to nikada ne bih uradio. Inače mislim da je vrlina politika misliti i na druge zemlje, a ne samo na svoju".

Savjet trenutnom lideru iz pozicije bivšeg predsjednika?

"Savjetovao bih Vučiću da podnese ostavku jer je uništio demokratiju u Srbiji. Instrumenti i rješenja koja ne donose poboljšanja zahtijevaju promjenu. Određeni postulati su pokazali da su nedjelotvorni. Savjetovao bih im da izađu iz utabanih staza bez majorizacije ikoga uz dugotrajni opstanak BiH. Ja sam za zaštitu identiteta i protiv secesije BiH", smatra Boris Tadić.

TAGOVI:Zadnje dodane