Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Radončić: Postoji crvena linija - Komšić: BiH se sigurno neće raspasti!

26. 02. 2020 - 17:10
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: screenshot

"Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je nakon današnjeg sastanka Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da "BiH se sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo, neće ni sad".

"Mi smo izvršili i moralnu i državničku obavezu da iskažemo stav na ono što danima dolazi od gospodina Dodika, pa i vlasti i opozicije RS. Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i liderom DF-a i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao:

"Očekujemo od gospodina Dodika da izvrši korekciju zahtjeva koje niko ne može prihvatiti. Nismo naivni da vjerujemo izjavama nego da analiziramo i pratimo konkretne postupke".

Željko Komšić je pozvao Milorada Dodika da se vrati radu institucija BiH.

"Jedna vrsta poziva Dodiku da se vrati radu institucija BiH. Štetu od njegovih postupaka će snositi građani RS jer upravo smo govorili o tome, o povlačenju investitora BiH koja ih tjera. Ovdje u Predsjedništvu imate dosta ugovora koji su finansijske naravi, veliki dio toga treba da ide i u RS zato je takva vrsta djelovanja nepotrebna i nanosi štetu ljudima u čije ime gospodin Dodik kaže da govori", kazao je.

"Teritorijalni integritet, suverenitet, institucije BiH nisu nešto oko čega se pregovara. Ustavni sud nije nešto o čemu se pregovara sve dok stoji u Ustavu", dodao je Komšić uz poruku:

"BiH se sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo i neće nikad jer je to volja većine građana BiH".

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a i predsjednikom DF-a, Željkom Komšićem, da će svaka prijetnja i aktivnost koja bude usmjerena na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine dobiti snažan i odlučan odgovor svim raspoloživim sredstvima.

Izetbegović je rekao da niko nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj, a da aktivnosti u tom pravcu mogu narušiti mir postignut u Dejtonu.

"Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, pogotovo PIC i OHR da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredvidivim posljedicama", rekao je Izetbegović.

Njegova poruka je da je dosadašnji izostanak reakcije tih institucija ohrabrio snage koje "ovo rade 10 godina i doveo do kuliminacije takvog djelovanja".

"Od Srbije kao potpisinice Dejtona tražimo striktno pridržavanje Dejtona, pogotovo člana 1, koji kaže da će strane poštovati suverenu jednakost i da će se suzdržati prijetnje, upotrebe sile ili ugrožavanja integriteta."

"Nećemo pristati na ultimatume, ucjene, suprotstavit ćemo se nasrtajima na državne institucije, nećemo podržati izmjenu strukture Ustavngo suda BiH. Međunarodne sudije su dio Ustavnog suda, sastavni dio Dejtona. O izmjeni se može razgovarati tek kada BiH snažno bude napredovala na putu ka članstvu u EU i u krugu široke reforme koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa, bez bojkota i blokada", poručio je Bakir Izetbegović.

On je pozvao HDZ da predloži ime predsjednika FBiH i krene u proces uspostave vlasti na nivou entiteta.

"Pozivamo sve stranke da se suprotstave nasrtajima na državu", rekao je.

"Imali smo šansu da preuzmemo 140 miliona eura grantova, veći dio namijenjen bio za projekte u RS. To je direktan gubitak. Sa Radončićem i Komšićem sam razmijenio informacije o biznismenima koji odustaju od investicija u BiH. Ovaj put nam ne treba, teško ćemo ga podnijeti - a teže će ga podnijeti oni koji su ga uzrokovali. Ekonomija RS je na nivou ekonomije Kantona Sarajevo", zaključio je Izetbegović.Zadnje dodane

Vlasnik Violete: Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo!

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je za N1, da je ova firma uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv korona virusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u KIni. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od evropskih proizvođača, ali niko nije mogao garantovati isporuku prije augusta

Ponovo dozvoljen rad trgovinama kućanskim aparatima, bijelom tehnikom i namještajem

Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH, pa se novom naredbom od obustave rada izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera