Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Dan ružičastih majica

26. 02. 2020 - 15:12
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva. U saradnji sa Pokretom mladih “Vrijedni Pažnje”, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

Tim povodom, gosti u Udri Muški su bili Dragana Bulić, stručna saradnica za zagovaranje i partnersvo u World Vision-u BiH, te Josip Milanović, predstavnik Pokreta mladih „Vrijedni pažnje“.

„Svaki dan radimo sa hiljadam djece i njhovim porodicama. Priča koja me najviše dotakla jeste ona o djevojčici iz tuzlanske regije, koja je zbog siromaštva bila isključivana i zlostavljana u razredu, te je molila drugare da se prestanu tako ponašati prema njoj. I nastavnici u školi i samohrana majka su znali za to, ali niko nije reagovao. Djevojčica je rekla da će se ubiti. Otišla je na lokalno gradilište i bacila se sa zgrade. Nakon povreda, svi su uvidjeli šta se može desiti. Djevojčica je sada živa, zdrava i dobro socijalizovana  i ovo je opomena svima nama.“- kaže Bulić.

Ljude treba slušati. Oglušimo se često na pozive u pomoć, jer uvijek imamo urgentnije stvari. I sama sam roditelj i znam kako to funkcioniše. Jako je važno shvatiti šta su prioriteti i stalno djelovati i ne posustati. Mi kroz naš angažman srećemo roditelje djece koja su i žrtve i počinioci nasilaja. Savjetujemo da roditelji odmah reaguju, ukoliko primijete simptome poput toga da dijete odbija da ide u školu, boli ga stomak, glava, ima psihosomatske probleme, dolazi pocijepano, gladno jer mu je neko oduzeo novac za džeparac, popustilo je u učenju, te sve ostale stvari koje nisu uobičajene u ponašanju njihovog djeteta. Potrebno je stalno razgovarati sa djetetom i sticati međusobno povjerenje. I djeca počinioci nasilja su na nekom nivou žrtve, uglavnom zanemarivanja. Djeca traže pažnju i način da se dokažu. Najgore što se može desiti jeste okretanje glave roditelja od djeteta i eventualnog problema. Od 7 000 djece u Bosni i Hercegovini koja su proživjela nasilje, samo 2 500 njih je to prijavila. To je strašno. Neprestano moramo da pričamo, radimo i jedni druge potičemo na rast.“- dodaje Bulić.

„Danas peko 20 udruženja mladih iz čitave Bosne i Hercegovine diže glas protiv nasilja. Stalno nas napominju da na mladima svijet ostaje, a kad treba dati glas i odgovornost mladima, to izostaje od starijih i nadležnih. Prevencija vršnjačkog nasilja je kontinuirani program.  U svom obraćanju volim reći da Njemačka nije važna, jer mi svi zajendo moramo stvarati bolju i ljepšu sredinu ovdje. A tema poput ove je temelj za zdravo društvo. Ne smijemo zaboravljati osnovne vrijednosti poput prijateljstva, zahvalnosti, zagrljaja... i stalno zajedno i ustrajno raditi i poticati jedni druge na rast. Kako  drvo raste i donosi plodove, tako naši mladi rastu i donose plodove, zajedno sa roditeljima i nastavnim osobljem, koje je korijen ovog drveta.“- kaže Josip Milanović, predstavnik Pokreta mladih „Vrijedni pažnje“.

Dan ružicastih majica je prilika da se mladima, odgovornim odraslim osobama i društvu u cjelini, skrene pažnja na problem, uzroke i implikacije vršnjačkog nasilja u našim školama gdje se, prema posljednjoj Međunarodnoj studiji o samoprijavljenom prestupništvu u BiH, nasilje najčešće i događa.

Prema rezultatima studije, svako sedmo dijete bilo je uključeno u jedan ili više oblika prestupničkog ponašanja do svoje šesnaeste godine, a 3% djece je izjavilo da su u školu odlazili sa hladnim ili vratrenim oružjem. Svako jedanaesto dijete prijavljuje da je nasiliničke radnje činilo nad vršnjacima. Kada je u pitanju nasilje među djecom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a to su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju. Nasilje se prema istraživanju najčešće događa u školama i prostorima oko škola. Stoga će World Vision BiH i mladi članovi pokreta „Vrijedni pažnje“ ovaj važni datum, prema preporukama studije, posvetiti prevenciji nasilnih oblika ponašanja među učenicima.

Diskusija će se u 20 bh. gradova održati u formi pričaonice, gdje će djeca i mladi, jedni sa drugima razgovarati o ponašanjima koja ih povrjeđuju i alternativama nasilnom ponašanju. Između ostalih, lokacije gdje će se danas 26.02.2020. godine obilježiti 

Dan ružičastih majica su:
1.GORAŽDE, plato ispred gradske dvorane u Goraždu
2.ISTOČNO SARAJEVO: JU Srednja škola "28 juni"
3.KALESIJA: Mješovita srednja škola

Pored navedenih lokacija, Dan ružičastih majica se obilježava u Banovićima, Brezi, Doboju, Doboj Istoku, Ilijašu, Istočnoj Ilidži, Kaknju, Kneževu, Kotor Varošu, Lukavcu,  Srednjem,  Palama, Petrovu, Prnjavoru, Varešu, Sapni i Zvorniku, te u privremenim prihvatnim centrima Salakovac i Ušivak.

 

 Preporučujemo