Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prekid programa zbog čitanja: "Crna knjiga" Luka Tripković

26. 02. 2020 - 14:13
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U „Prekidu programa zbog čitanja“, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Vanja Šunjić je čitala odlomak iz novog romana Luke Tripkovića „Crna Knjiga“.

Crna knjiga daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti. U ovoj državi na granici odumiranja, punopravnoj članici reformisane Evropske unije, kroz sudbine junaka, i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja, plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svjedočimo.
Elementi uzbudljivog trilera, istorijske fikcije, distopije i potresne ljubavne priče prepliću se u ovaj žanrovski amalgam pekićevske poetike, praveći od Crne knjige roman koji upozorava da od drveća više ne vidimo šumu, i da smo nadomak kraha tekovina svijeta za koje su naši preci bili spremni da poginu.

Luka Tripković je dostojan nastavljač Pekićeve tradicije opominjuće distopijske proze.

Luka Tripković rođen je 9. maja 1989. godine u Valjevu. Studirao je filozofiju i slikarstvo. Diplomirao je 2014. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu. Objavljuje teorijske tekstove od 2015. godine. Esej „Ruine“ – spomenici iz nehata objavljen je u zborniku „Umetnost i teorija” odsijeka za teoriju umjetnosti „Fakulteta likovnih umetnosti“ u Beogradu. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Knežević“ i „Ljubica Sokić“. Rukopis romana „Osmeh“ pod gorom maslinovom nagrađen je mjestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

 Zadnje dodane

Govornica: Rubina Čengić i Vojin Mijatović

Današnji gost u emisiji Govornica na Radiju OTVORENA MREŽA je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Čengić i Mijatović će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, CIK-u BiH, te o lopovlucima vladajucih i samozvanih opozicionih, kako on navodi

Preporučujemo