Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sud BiH odbio mjere zabrane za Dragana Mektića

26. 02. 2020 - 10:39
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Sud BiH odbio je mjere zabrane koje je Tužilaštvo BiH predložilo da se odrede bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, potvrdila je za Klix.ba njegova advokatica Senka Nožica.

Mektića Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja, a optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra sigurnosti BiH Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Predloženo je da se zabrani sastajanje, odnosno kontakt sa svjedocima, telefonski kontakt,kao i kontakt putem posrednika na udaljenosti od 100 metara te komuniciranje sa svim štampanim i elektronskim medijima, kao i javno obraćanje o činjenicama iz ovog slučaja.

Tužilaštvo BiH se žalilo na ovu odluku, ali je Sud BiH odbacio žalbu.

Mektićeva advokatica Senka Nožica izjavila je da ne ne postoji zakonski osnov za određivanje mjera te da je optužnica montirana. 

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, optužene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, a prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je finansirala Delegacija EU u BiH. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo