Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Crnadak: Vitalni interes ne trošiti na Đukanovića

25. 02. 2020 - 16:15
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da povlačenje vitalnog interesa RS-a na pitanju posjete crnogorskog predsjedika Mila Đukanovića „srozavanje” tog, jednog od najvažnijih mehanizama zaštite RS-a.

 

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem Fronteksa na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Crnadak je uvjeren da je pogrešan potez taj mehanizam koristiti za pitanje da li će Đukanović doći u posjetu BiH ili ne.

-Ne treba taj mehanizam trošiti na pitanje da li će doći ili ne neki državnik. Kada nekome zabranite da dođe u posjetu, to znači da je iscrpljeno sve što je moglo da se diplomatski riješi. A to ovdje nije slučaj - rekao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

Po pitanju Froteksa, kaže da će u PDP-u prije konačne odluke razmotriti sve elemente, uključujući i pismo šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Pojasnio je da će parlamentarci iz PDP-a sutra učestvovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, iako su glasali protiv dnevnog reda, jer smatraju da su dva pitanja o kojima Dodik traži izjašnjavanje Skupštine RS-a trebalo da se razdvoje u dvije tačke.

-Nemoguće je u isti 'koš staviti odluku o spriječavanju jednog državnika u BiH i tako važan sporazum s važnom agencijom kao što je Fronteks. To su potpuno nespojive stvari - rekao je Crnadak.

Šef Kluba poslanika Srpke demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić je mišljenja da je sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine na Dodikov zahtjev „nepotrebna predstava za javnost”, te da o toj temi nema svrhe raspravljati, jer je Đukanović rekao da neće doći u posjetu BiH.

U pitanju je, tvrdi, identična situacija onoj kada je smijenjen potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić, koji je podnio ostavku prije nego što se raspravljalo o njegovoj smjeni.

-Sada imamo situaciju da je Đukanović rekao da neće doći - rekao je Stanić.

SDS neće podržati Dodikovu izjavu u vezi s tim pitanjem, koje je on spojio s pitanjem slanja Fronteksa na bh. granicu.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH bez konsenzusa, bit će održana sutra poslijepodne u Banjoj Luci. 

TAGOVI:Preporučujemo