Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

EUFOR: Pomno pratimo situaciju u BiH povodom posljednjih dešavanja

18. 02. 2020 - 15:54
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

EUFOR s velikom pažnjom prati situaciju i nastavit će pratiti razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom, kazali su iz EUFOR-a za "Avaz" povodom najnovijih dešavanja na bh. političkoj sceni.

Podsjećamo, jučer se u Banjoj Luci održala posebna sjednica NSRS, gdje je nakon osam sati zasjedanja usvojena informacija u vezi s djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Istovremeno, zastupnici su usvojili sve predložene zaključke, među kojima je i onaj o obustavljanju donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH.

- Mandat EUFOR-a, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir (GFAP), ima podršku u održavanju sigurnog okoliša u Bosni i Hercegovini - naveli su.

Podsjećaju da je Rezolucijom 2496 (2019.) Vijeća sigurnosti UN-a od 5. novembra 2019. produžen izvršni mandat EUFOR-a za narednih 12 mjeseci. Rezolucijom se, također, potvrđuje da svaka izmjena Ustava mora biti urađena u skladu s postupkom za promjenu Ustava datim u tekstu Ustava.

- Jedina odgovornost EUFOR-a je pružiti podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja - istaknuli su za "Avaz" iz EUFOR-a.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo