Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Film "Proboj" premijerno prikazan u Sarajevu

18. 02. 2020 - 10:57
|
|
by udrimuski.ba/oslobodjenje.ba
|
foto: Google

Slovenački igrani film "Proboj" reditelja Dejana Baboseka, ujedno i prvi partizanski film koji je snimljen u posljednjih 30-ak godina na području zemalja bivše Jugoslavije, sinoć je premijerno prikazan u Sarajevu.

Historijska drama "Proboj" nadahnuta je istinskom bitkom partizana na Meninoj planini, a priča o proboju temelji se na knjizi "Prošlost na Meninoj planini". Autor knjige je zapovjednik Franc Sever Franta, koji je u bitki na ovoj planini, svojim probojnim planom, spasio živote gotovo 500 boraca.
image

U oštroj zimi 1945. godine partizani su se povukli na visoravan. Osim snijega i hladnoće, obuzeli su ih jaka glad i nedostatak vode, opreme, odjeće i streljiva. Borci su bili okruženi SS divizijom s 12.000 vojnika. Nakon cjelodnevne krvave bitke, posljednji put partizani su se uspjeli osloboditi.
image

Redatelj, scenarist i montažer filma je Dejan Babosek. Poznat je i kao autor mnogih muzičkih spotova i reklama. Njegova filmografija uključuje i dugometražni film "Exodus" (2013) i "Xana" (2017), kratki igrani film "Strah" (2016) i dugometražni "U ime istine" (2017).

U filmu igraju Domen Valić, Jan Bucar, Miha Rodman, Andrei Lenart, Valentina Plaskan i drugi. Pripovijesti o preživjelim borcima pridružuje se i fiktivni dio: Franco Sever Frante, Valeria Skrinjar, Rudolf Pfeifer, Joze Strnisha i Frances Berra.

Film je premijerno prekjučer prikazan i u Mostaru.Preporučujemo