Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Vukanović: Puigdemont je izašao na referendum i gdje je danas? U egzilu u Evropi

18. 02. 2020 - 08:26
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: twiter

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras su većinom glasova usvojili zaključke koje su na sastanku koji je prethodio posebnoj sjednici usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS-a.

Prije samog usvajanja zaključaka, poslanici opozicionih stranaka bili su aktivni 

"Upoznao sam i razgovarao sa Puigdemontom, imao je podršku većine, izašao na referendum i gdje je danas? Danas je u egzilu u Evropi, ne smije da se vrati u Španiju. Moćna Katalonija nije uspjela da se otcjepi od Španije. Žrtva Frankovog režima. Što vi niste hrabri kao Puigdemont?", pitao je Nebojša Vukanović.

Posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, a jedina tačka bila je "Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH". Sjednica je održana nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, a poslanici su prihvatili ovu informaciju u kojoj se između ostalog navodi da je Odluka Ustavnog suda nesprovodiva.

Zaključcima NS RS-a potvrđuje se privrženost RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV, te obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Vlada RS-a zadužena je da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

"NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a", navedeno je između ostalog u zaključcima.

NS RS-a naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH, te potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Od predstavnika entiteta u institucijama BiH zatraženo je da obavijeste NS RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo