Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zvizdić: Sudbina BiH ne zavisi od Dodika i Vučića, nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga

17. 02. 2020 - 11:23
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: vijesti.ba

Vučić glumi “zabrinutog” regionalnog mirotvorca, a Dodik militantnog nacionalistu koji propagira fašistoidno geslo da narodi i građani u BiH ne mogu živjeti zajedno.
Kaže ovo u intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

U intervju-u sa Zvizdićem razgovarano je o sastanku srpskih predstavnika iz regiona u Begradu, najnovijoj krizi i zabrinjavajućim najavama iz RS, blokadama i uslovljavanjima, evropskom putu BiH i neprisustvu bh. predstavnika na važnim skupovima na svjetskom nivou.

Kako komentirate sastanak koji su predstavnici Srba iz regiona imali kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, koja je svrha takvog sastanka?

ZVIZDIĆ: Kao još jednu neuvjerljivu predstavu za domaću i međunarodnu javnost, u kojoj, u skladu sa prethodno dogovorenim scenarijem, Vučić glumi “zabrinutog” regionalnog mirotvorca, a Dodik militantnog nacionalistu koji propagira fašistoidno geslo da narodi i građani u Bosni i Hercegovini ne mogu živjeti zajedno. Riječ je o već viđenom igrokazu u čiju istinitost više niko ne vjeruje, jer se redovno završi sa zaključcima i porukama koje su u suprotnosti sa zdravom logikom i relevantnim činjenicama.

Vučićeva “gromoglasna šutnja” na Dodikove secesionističke izjave kojima negira suverenitet i teritorijalni integritet BiH, pokazuje pravu suštinu i svrhu pomenutog sastanka, ali sudbina Bosne i Hercegovine ne zavisi, i nikada neće zavisiti od Vučića, nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga koje Bosnu i Hercegovinu vide kao cjelovitu, multietničku, gradjansku, antifašističku i euroatlantsku državu po mjeri svih njenih stanovnika.

U ovome trenutku smatram prioritetnim uspostavljanje adekvatne institucionalne saradnje svih ključnih i patriotski orijentisanih aktera na političkoj i društvenoj sceni sa teritorije čitave Bosne i Hercegovine, kako bi se dao jasan odgovor kojim odbacujemo ucjene, prijetnje i blokade.

Svakako, u očuvanju mira, stabilnosti i vladavine zakona biće potrebna i konkretna reakcija zemalja Kvinte, posebno SAD, kao dokazanih prijatelja Bosne i Hercegovine, koje Dodik u posljednjim antibosanskim, antiustavnim i antidemokratskim istupima nipodaštava i vrijeđa.

Kako gledate na odluku predstavnika iz RS-a da se povuku iz procesa odlučivanja u državnim institucijama dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH?

ZVIZDIĆ: Riječ je o kontraproduktivnoj i antiustavnoj odluci, jer Ustav Bosne i Hercegovine jasno propisuje da su „odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće“. To se svugdje, osim u vokabularu SNSD-a, zove vladavinom prava. Iako protivzakonita, kratkovidna i besmislena, takva odluka se arogantno pokušava opravdati samo jednom preporukom iz Mišljena Evropske komisije koja govori o Ustavnom sudu BiH, koju su predstavnici SNSD-a i HDZ-a namjenski i selektivno odabrali po sistemu “švedskog stola”, dok se istovremeno, s predumišljajem, izbjegavaju ostale preporuke iz Mišljenja EK, kao što su:

- Usklađivanje ustavnog okvira BiH sa evropskim standardima; Provođenje svih odluka Evropskog suda za ljudska prava, posebno Sejdić-Finci; Uspostavljanje pravosudnog tijela (Vrhovni sud Bosnw i Hercegovine) kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini; Uklanjanje veta u sistem odlučivanja svih tijela nadležnih za provođenje acquis-a, itd.

Gledano sa moga stanovišta, u Bosni i Hercegovini postoje tri političko-društvene kategorije: oni koji ultimativno vole Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu, suverenu, euroatlantsku državu jednakopravnih naroda i građana, i kojoj pripada široka lepeza probosanskih partija, kategorija kojoj pripadaju oni koji umjesto ljubavi prema jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, više vole govoriti o “Dejtonskoj” BiH, ne dovodeći ipak, u pitanje njen suverenitet, teritorijalni integritet i proevropsku orijentiranost, i kojoj na nivou Bosne i Hercegovine pripadaju opozicione partije iz RS-a,  i na kraju one partije, poput  SNSD-a, koje kontinuirano osporavaju državnost i cjelovitost BiH. Zato ova trenutna politička i sigurnosna kriza, izazvana ucjenama i blokadama, prije svega SNSD-a i njegovih trabanata, jeste prilika za političke partije sa teritorije čitave BiH koje pripadaju prvoj i drugoj kategoriji, da kroz institucije sistema zaustave retrogradno, ucjenjivačko i ratnohuškačko djelovanje SNSD-a, kako bi nastavili integracione procese, osigurali političku stabilnost i vladavinu zakona, i prevenirali moguće ekonomske i socijalne posljedice koje bi usljed stvorene krize mogli imati građani Bosne i Hercegovine, a posebno bh. entiteta RS-a koji je u fazi ekonomske regresije.

Prema tome, poruka je jasna - nema i neće biti bilo kakvog popuštanja ili dijaloga dok se govori jezikom prijetnji, ucjena i blokada, a bez dijaloga, striktnog poštivanja vladavine zakona i pozitivne političke volje, nema i neće biti rješenja.

I na kraju, suprotno od zadnje Dodikove najave, bh. entitet RS neće biti samostalna država niti u narednim decenijama, niti bilo kada, dok će država Bosna i Hercegovine u narednom periodu sigurno ići putem potpune konsolidacije i reintegracije.

Ambasadori stranih zemalja u BiH pozvali su na što skorije formiranje Vlade FBiH bez stranačkih uslovljavanja. Kada bi, po vašem mišljenju, moglo doći do formiranja nove Federalne vlade?

ZVIZDIĆ: Stalno uslovljavanje formiranja Vlade FBiH sa usvajanjem Izbornog zakona, je potpuni proceduralni nonsens i neprimjerena instrumentalizacija ovih važnih pitanja. Vlada FBiH je generator ekonomskog napretka i socijalne stabilnosti ne samo FBiH nego i čitave Bosne i Hercegovine, i zbog toga je neophodno, i jedino ispravno, odmah izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH, a onda u narednih par mjeseci i novu Vladu FBiH.

Već duže vremena se govori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, ali do prije nekoliko dana niko nije uputio zvaničan dokument u proceduru u Parlament BiH. Sada je to učinio DF, a SNSD i HDZ su najavili uskoro zajednički prijedlog. Može li zaista doći do ozbiljne rasprave u Parlamentu i ima li spremnosti da se dođe do rješenja prihvatljivog svima?

ZVIZDIĆ: Imajući u vidu do sada izrečene HDZ-ove i DF-ove stavove i rješenja koja su dijametralno suprotna, nisam optimista da se u kratkom vremenskom periodu moze doći do općeprihvatljivog teksta Izbornog zakona.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell predstavio je ideju imenovanja specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan, a sve su prilike da će to biti Miroslav Lajčak. Da li je ovo pokazatelj da se EU ponovo ozbiljnije angažira oko zemalja Zapadnog Balkana?

ZVIZDIĆ: Jedna od najuspjašnijih politika EU je politika proširenja, jer je dovela do povećanog nivoa stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta na evropskom kontinentu. Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, izraz koji je adekvatniji od “proširenja” je integracija u EU, jer naš region “de facto” pripada evropskom prostoru, a u konačnici će to biti i “de jure”.

Nedavno ste se sastali u Briselu s novim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem. Kakav je njegov stav po pitanju proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i koliko se taj stav razlikuje u odnosu na njegovog prethodnika?

ZVIZDIĆ: Ono što je najvažnije za nas u Bosni i Hercegovini, i čitavom regionu, jeste da je potvrđena posvećenost evropskih institucija perspektivi proširenja na prostor Zapadnog Balkana. U tom smislu stav komesara Olivera Várhelyia je praktično identičan stavu njegovog prethodnika: vrata EU ostaju otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, u skladu sa novom metodologijom proširenja i individualnim napretkom svake od zemalja aspiranata, pri čemu, i to posebno naglašavam upravo zbog aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini, vladavina prava jeste, i mora ostati, kamen temeljac procesa pridruživanja. Mislim da je to važna poruka domaćim pravosudnim organima, ali i našim prijateljima iz međunarodne zajednice, da na bazi evropske prakse i pravnog naslijeđa, podrže demokratske i proevropske politike koje poštuju ustav i zakone, a zaustave i sankcionišu antizapadne politike koje derogiraju odluke domaćih i medjunarodnih sudova.

Kada bi po vašem mišljenju BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU?

ZVIZDIĆ: Evidentno je da od zadnjih općih izbora antievropske političke opcije, kroz periodičnu, protivzakonitu i namjernu blokadu rada državnih institucija, onemogućavaju Bosni i Hercegovini da načini novi korak na putu EU integracija, koji bi rezultirao dobivanjem kandidatskog statusa.

Očekujem od novog Vijeća ministara da ne prihvati najavljenu blokadu rada i da nastavi naslijeđenu praksu i dinamiku rada i napretka na putu evropskih integracija koju smo ostvarili u zadnjih pet godina, kako bi na kredibilan način mogli predstaviti evropski progres Bosne i Hercegovine i na majskom Samitu u Zagrebu dobiti garancije za kandidatski status. Sve drugo bi bilo protivno interesima Bosne i Hercegovine, i predstavljalo bi slijepo slijeđenje antiustavnog i jednostranog diktata nametnutog voljom SNSD-a.

Nikoga od političara iz BiH nije bilo na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. O BiH je tamo govorio Aleksandar Vučić. Isto je bilo i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Vi ste kao premijer redovno bili na ovim važnim susretima na svjetskom niovu. Kako komentirate činjenicu da BiH nije bila predstavljena na ovim skupovima?

ZVIZDIĆ: Neprisustvo predstavnika sa nivoa BiH na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, smatram grubom greškom koja se ne smije ponoviti. Riječ je o dva skupa svjetskog renomea, kojima uvijek prisustvuje većina najvažnijih svjetskih lidera i na kojima se razgovara o najvažnijim temama iz oblasti ekonomije, sigurnosti i budućnosti.

Izuzetno je važno da na tako važnim konferencijama i tematskim panelima, o aktuelnoj političkoj, sigurnosnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini govore relevantni predstavnici institucija Bosne i Hercegocine, čime Bosna i Hercegovina, odnosno naše najvažnije vanjskopolitičke, ekonomske i sigurnosne prioritete držimo u fokusu interesa naših prijatelja i investitora.

Istovremeno, prisustvom predstavnika Bosne i Hercegovine, što je posebno važno, onemogućavamo da neko ko nije iz Bosne i Hercegovine govori o Bosni i Hercegovini, stvarajući pogrešnu i jednostranu percepciju o situaciji u Bosni i Hercegovini.

TAGOVI:Zadnje dodane

Vlasnik Violete: Kupio sam respiratore, vlast se mora uključiti da ih dopremimo!

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je za N1, da je ova firma uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv korona virusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u KIni. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od evropskih proizvođača, ali niko nije mogao garantovati isporuku prije augusta

Ponovo dozvoljen rad trgovinama kućanskim aparatima, bijelom tehnikom i namještajem

Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području FBiH, pa se novom naredbom od obustave rada izuzimaju i trgovine kućanskim aparatima i bijelom tehnikom i trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera