Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

16. 02. 2020 - 11:12
|
|
by udrimuski.ba/Srna
|
foto: Reuters

Lideri zemalja zapadnog Balkana sastaće se večeras neformalno sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom i šefom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu u okviru priprema za samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Na sastanak su pozvani predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovaće i premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell, objavljeno je na sajtu EU.

Evropski diplomatski izvori u Briselu procijenili su da će šefovi diplomatija EU na zasjedanju razmijeniti mišljenje o novoj metodologiji proširivanja koju je izradila Evropska komisija i o kojoj konačno u martu treba da se izjasne vođe EU.

Sastanak se održava dan prije zasjedanja šefova diplomatija EU, a briselski portal Politiko je nedavno najavio da će se šef diplomatije Italije Luigi di Majo, kao i ministri još nekih članica EU uoči zasedanja ministara sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Sutra će u Briselu biti održana i donatorska konferencija za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju prošlog novembra.

Hrvatska predsjedava Savjetom EU.

Prethodni samit EU - zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. godine u Sofiji.Zadnje dodane

Turska uvela "dobrovoljnu" karantenu

Stopa zaraženih u Turskoj nadmašila je većinu drugih zemalja u zadnja dva tjedna s još 2.069 slučajeva u zadnja 24 sata, rekao je ranije u petak ministar zdravstva pozvavši na šire mjere za suzbijanje epidemije