Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja

15. 02. 2020 - 14:54
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da će, ako rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati početak pregovore o njihovom pristupanju EU.

"Čekamo izvještaj u martu... zavisno od toga da li će rezultati biti pozitivni i upostavi se povjerenje, onda ćemo biti u poziciji da otvorimo pregovore", rekao je Macron na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, prenosi Reuters.

Macron je rekao danas da EU mora da se probudi i uskladi budžet sa svojim ambicijama kako ne bi zaostajala za SAD i Kinom, posebno što se tiče budućih tehnologija.

"Mi postajemo kontinent koji ne vjeruje u svoju budućnost. Mi ne investiramo dovoljno u našu budućnost, a u političkom smislu to je jedini način da približimo naše srednje klase", rekao je Macron na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Odgovarajući na izjavu američkog državnog sekretara Mike Pompea da "Zapad pobjeđuje" Macron je izrazio neslaganje rekavši da je upravo suprotno i da je Zapad sve slabiji.

"Na djelu je slabljenje Zapada. Američka politika, koja je počela prije nekoliko godina, i ne samo u okviru ove administracije uključuje određenu vrstu povlačenja, preispitivanja odnosa sa Evropom", rekao je Macron, prenio je "Sputnjik".Zadnje dodane