Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sastanak u Predsjedništvu BiH, prisutni i ambasadori Kvinte

13. 02. 2020 - 19:01
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak. Iako nema zvanične potvrde, sastanak je održan između zvaničnika entiteta RS i člana Predsjedništva BiH s jedne strane i predstavnika zemalja Kvinte s druge.

Iako još nezvanično, sastanku su prisustvovali ambasadori SAD-a, Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Povod sastanka je, kako se saznaje, odluka zvaničnika RS da obustave rad u odlučivanju u institucijama BiH, zbog odluke Ustavnog suda BiH.

Prema nezvaničnim informacijama Dodik je stranim diplomatama prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara

Sastanak je sazvan zbog posljednje odluke zvaničnika Republike Srpske da obustave rad u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u tom entitetu.

Podsjetimo da je jučer iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručeno da sve strane trebaju poštovati odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike su pozvali da izvršavaju svoje ustavne dužnosti. Iz OHR-a je poslana slična poruka.

Oko 18:20 sati ambasadori su napustili zgradu Predsjedništva BiH bez izjava za medije. 

Za sada nema informacija o zaključcima sastanka niti o tome kakve su poruke poslale diplomate političarima iz bh. entiteta.Preporučujemo