Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Australija: U požarima stradalo 1,25 milijardi životinja

12. 02. 2020 - 12:00
|
|
by udrimuski.ba - AA
|
foto: Reuters

Vlasti u Australiji su saopćile kako 113 životinjskih vrsta trebaju hitnu pomoć jer su im u požarima uništena staništa. Federalno ministarstvo poljoprivrede u izvještaju o oporavku divljih životinja na koje su posljedice ostavili šumski požari, predstavilo je listu životinja kojima je potrebna hitna pomoć.

Među životinjskim vrstama kojima je pomoć najpotrebnija nalaze se koale i kenguri, a slijede vrste ptica, riba i žaba. Rečeno je kako u požarima nijedna vrsta nije potpuno nestala, ali da 113 vrsta treba hitnu pomoć s obzirom na to da im je u požarima uništeno više od 30 posto staništa i da su smanjene količine hrane.

Na listi koju su sastavili stručnjaci nalazi se 13 vrsta ptica, 19 sisara, 20 reptila, 17 žaba, pet beskičmenjaka, 22 slatkovodna raka i 17 riba. Navodi se i kako su pojedine vrste koje su gotovo u potpunosti izgubile stanište, suočene s prijetnjom od nestanka.

Ministrica okoliša Sussan Ley rekla je kako je izvještaj nepotpun zbog požara koji i dalje tinjaju na određenim područjima te da će u narednom periodu biti ponuđene detaljnije informacije.

“Iako imamo određene ohrabrujuće naznake za ugrožene životinje na područjima zahvaćenim požarima i dalje nije sigurno ući u mnoge zone kako bi se napravile detaljnije procjene“, rekla je Ley.

Fondacija za zaštitu života u divljini Australije ranije je uputila saopćenje u kojem se navodi kako se procjenjuje da je zbog požara, direktno ili indirektno, stradalo 1,25 milijardi životinja.

U požarima koji su u septembru 2019. počeli u New South Walesu, a potom se proširili i na područja u Queenslandu, Victoriji i South Australiji, smrtno su stradale 33 osobe, a izgorjelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3.000 objekata.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo