Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sve cipele vode u Rim

12. 02. 2020 - 09:04
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: Pixabay

One su od antike modni izričaj, znak društvenog statusa, ali i predmet maštanja i fetišizma. U italijanskom gradu Firenca, otvorena je izložba koja pokazuje da, i kad su cipele u pitanju, svi putevi vode u Rim.

Deseci modela obuće, od kaliga (legionarskih sandala s vezicama) preko čizama kakve su nosili filmski borci poput Ben Hura i gladijatora do suvremenih kreacija Saint-Laurenta, Emilija Puccija ili Salvatora Ferragama, bit će do sredine aprila izloženi u firentinskoj palači Pitti.

"Željeli smo da cipele imaju glavnu rolu jer, kako je ljudima već u antici bilo jasno, one nisu samo 'asesoar'", kaže Fabrizio Paolucci, kustos izložbe "Na nogama Bogova: Umjetnost obućarstva u drevnome Rimu".

"Platon se, primjerice, nije libio definirati umjetnost obućarstava kao nauku. Po obliku, bojama, ukrasima, obuća je bila osobna iskaznica neke osobe po spolu, zanimanju ili društvenoj važnosti", rekao je.

Izložba će posjetitelja odvesti do samih početaka, 10.000 godina starih skromnih sandala našeg prethistorijskog pretka, koje će kasnije u modernijoj verziji procvati u drevnoj Grčkoj.

Štiteći petu, ali ostavljajući prste nepokrivenima, grčke sandale vidimo danas na brončanim i mramornim skulpturama, na nogama bogova i uglednika.

One su utrle put rimskim kaligama kojih na izložbi ima i autentičnih, izrađenih od netaknute kože. Niske sandale otvorenih prstiju, ojačane zakovicama na potplatima, bile su idealna obuća rimskih legionara koji su često morali marširati i tridesetak kilometara dnevno.

Ujedno su bile inspiracija holivudskim kostimografima zaduženim za odijevanje hiljadu statista u filmovima poput Bena Hura, Kleopatre ili Gladijatora.

Posebno mjesto na izložbi imaju zlatne čizmice Charltona Hestona iz Bena Hura, potom impozantne sandale s visokom petom i potplatom koje je Elizabeth Taylor nosila u Kleopatri i iznošene sandale Russella Crowea iz Gladijatora.

"U nekim se filmovima jako pazilo da se nosi obuća iz tog vremena", kaže arheologinja Lorenza Camin, druga kustosica izložbe.

No u nekima baš i ne. U Aleksandru Velikom (2004.), filmu o slavnom makedonskom vladaru i osvajaču s Colinom Farrellom u naslovnoj ulozi, glumci nose rimsku obuću.

Na kraju, na izložbi se mogu razgledati i suvremeni modeli nadahnuti antičkim cipelama, poput kreacija Emilija Puccija, Yves Saint Laurenta, Ferragama, Richarda Tylera i Renéa Caoville. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo