Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Epidemija koronavirusa mogla bi biti okončana do aprila

11. 02. 2020 - 15:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Epidemija koronavirusa doživljava vrhunac u Kini u ovom mjesecu i mogla bi biti okončana do aprila, izjavio je u utorak visoki vladin medicinski savjetnik, u posljednjoj procijeni epidemije koja je potresla svijet.

U intervjuu za Reuters, Zhong Nanshan,  83-godišnji epidemiolog koji je postao slavan po borbi protiv epidemije SARS-a u 2003., izrazio je žaljenje zbog smrti doktora Li Wenlianga koji je preminuo prošle sedmice nakon što je bio ukoren zbog izražavanja uzbune u javnosti.

Zhong je, međutim, izrazio optimizam da će epidemija uskoro početi da jenjava, dok je broj novih slučajeva već u opadanju u nekim mjestima.

Vrhunac bi trebao doći sredinom ili krajem februara, nakon čega bi trebalo uslijediti stagniranje i pad, kazao je Zhong, zasnivajući svoju prognozu na matematičkom modelu, nedavnim dešavanjima i akcijama vlade.

-  Nadam se da bi ova epidemija mogla biti okončana u aprilu - izjavio je on u Univerzitetskoj bolnici u Guangzhou, gdje je liječeno 11 pacijenata od koronavirusa, prenosi Reuters.Zadnje dodane

Preporučujemo