Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Izet je jedva živ 94. godine stigao do Velike Britanije, a 2020. je osvojio Oscara

11. 02. 2020 - 13:53
|
|
by sarajevskasehara.ba - udrimuski.ba
|
foto: prtscr / video

Izet Bučo BiH je napustio ratne 1994. godine. Kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate.

Liječnici nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, uprkos svim izgledima, izborio za svoj život.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent,  Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Ipak, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se preksinoć na 92. dodjeli Oscara.

Film “1917” odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha posut trnjem i da, ako smo dovoljno hrabri, iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici.

sarajevskasehara.comZadnje dodane

Film "Proboj" premijerno prikazan u Sarajevu

Slovenački igrani film "Proboj" reditelja Dejana Baboseka, ujedno i prvi partizanski film koji je snimljen u posljednjih 30-ak godina na području zemalja bivše Jugoslavije, sinoć je premijerno prikazan u Sarajevu

Ko radi u svetu parazita?

Treba odmah reći, sve je u „Parazitu“ filmski i žanrovski gledano na mestu. Reći da je već više puta dokazani reditelj filma Bong Joon-ho i ovaj put uradio odličan posao, deluje bezmalo kao uvreda, jer ništa manje se od njega nije ni očekivalo. Priča je sklopljena precizno kao sat: baš svaki zupčanik, i onaj najmanji, nepogrešivo hvata susedne i gura priču ka fatalnom kraju. Glumci su ubedljivo razigrani u tragikomičnoj priči: lepršava karikaturalnost njihove glume, pogotovo u prvom delu filma (iako, istina, utisak o karikaturalnosti može biti posledica i kulturnih razlika koje pominje reditelj), u jakom je kontrastu s mračnim sadržajem drugog dela

Preporučujemo