Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Stereotipi i predrasude nad glavama mladih na Balkanu

10. 02. 2020 - 09:13
|
|
by Safet Mušić - All Jazeera - udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Ako pojam mladi predstavlja starosnu grupu koja ima između 15 i 30 godina, posmatrano u kontekstu našeg regiona znači da je većina mladih odrastala u periodu ratnih dešavanja ili u postkonfliktnom periodu.

(..) Zasigurno da je jedan od projekata koji je najviše podržan od strane međunarodne zajednice u državama Zapadnog Balkana, upravo proces pomirenja i održivosti mira, posebno među mladima. Na prostoru koji je nekad obuhvatao Jugoslaviju došlo je do osamostaljenja bivših republika, te je ovom prostoru dodana Albanija i u geopolitičkom smislu intenziviran je pojam Zapadni Balkan. (...) Međutim, političke elite iz tih država u tranziciji nisu stavljale u prioritet da se obnove i zasnivaju odnosi bazirani na izgradnji mira i saradnje među mladima. (...)

Obrazovanje, mediji i porodica šire klimu predrasuda i stereotipa

Mladi u državama Zapadnog Balkana imaju mnogo predrasuda o vršnjacima iz susjednih država, nemaju dovoljno znanja o drugim kulturama, a veliki broj njih nikada nije bio van granica svoje države kaže Oltiana Rama, direktorica nevladine organizacije PVN Albania, koja već duži niz godina radi na pitanjima saradnje među mladima. "Postoji određeni nedostatak povjerenja među mladima u procesu pomirenja u našem regionu. Po načinu kako to mladi vide, taj manjak povjerenja dolazi iz političkog sistema, političkog utjecaja na mlade i njihove potrebe, ali takođe razlozi se mogu tražiti i u nezaposlenosti među mladima", dodaje Rama. (...)

Atraktivnija Njemačka nego susjedstvo

Poželjan način za prevladavanje predrasuda i stereotipa je koncept omladinskih razmjena u kojima se pruža prilika mladim ljudima da steknu neposredno iskustvo i izgrade svoje lične stavove i poglede. Nevladine organizacije iz regiona, uglavnom uz podršku EU, organizuju različite aktivnosti i događaje na principu razmjene mladih, znatno intenzivnije zadnjih desetak godina. (...)

Mladi mogu mijenjati svijet, jer se oni nisu ni svađali

Očito da su evidentni pozitivni primjeri saradnje među mladima i učešće u razmjenama mladih u regionu, napredak je postignut ali još uvijek su vidljive prepreke i strahovi da mladi budu aktivniji u smislu regionalne mobilnosti. (...) U nekim slučajevima mladi nisu zainteresovani, mladi iz regiona ne pokazuju interes za putovanja u okruženju iz razloga koji nisu sigurnosne prirode ili zbog predrasuda i strahova, već se jednostavno, po njima, radi o izboru atraktivnijih lokacija za putovanja. (...)

Cijeli tekst pročitajte na  Al JazeeraZadnje dodane

ONLINE PROGRAMI JUBILARNOG IZDANJA MODULA MEMORIJE 2020 POČINJU 4. APRILA

J.U. MES objavio je program jubilarnog, 25. izdanja Modula Memorije, kao i informacije o tome šta nas u narednom periodu očekuje, ali i koji programi su zbog novonastale situacije odgođeni za drugi dio godine. Osim najave izmijenjenog programa koji je predstavio direktor Nihad Kreševljaković, centralni dio videa bio je razgovor u kome su učestvovali: Paul Lowe, fotograf; Guilliaume De Fontanay, reditelj i Hana Bajrović. Razgovor i predstavljanje programa emitovani su u video formatu na web stranici Festivala MESS, zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS