Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bend ZAR, novo ime na muzičkoj sceni

01. 02. 2020 - 09:20
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Bend ZAR porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, ali stvaraju i rade u Njemačkoj. Njihov muzički izbor je rokenrol. Amir Pilav Cvale, kojeg odlikuje specifična boja glasa i rokerski identitet, frontmen je ove grupe.

„Zar“ je internacionalni bend sa sjedištem u Minhenu. Okupili su se 2017. godine, a prvi veliki nastupi se očekuju u ljeto 2020.

Gostujući u najgledanijem jutarnjem show-u Udri Muški, na konstataciju urednika i voditelja, Almira Čehajića Batka, kako su članovi benda porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali stvaraju i rade kod Merlkelove i pitanje je li se Njemačka izgradila i ima li tamo sira, sudžuke, kadaifa, Pilav odgovara da ima, ali kada im pošalju.

zar2

Na Batkovo ptanje kako izdržite tako goloruki u Njemačkoj, Pilav odgovara: „Opasna je patnja u Njemačkoj, pa smo zato dvaput mjesečno u Bosni.“ 

O bendu i aktivnostima Pilav kaže: „Momci su odlični, svi su iz Bosne, a žive u Minhenu. Drago je iz Broda, Mario iz Travnika, Kerim je iz Bihaća, a tu je i Patrik, moj najmlađi sin. Mi smo iz Tešnja.

Od 1976. godine sam u muzici i stvarao sam sve do osamdesetih. U tom periodu se deponovalo mnogo materijala koji nije realizovan. Onda je došao rat i ja sam igrom slučaja dospio do Minhena, gdje sam i sada. Želja mi je bila da oživim osamdesete i projekte koje smo tada radili.  Tako sam došao na ideju da sakupim neke ljude, dodali smo i novi materijal i 2017. smo shvatili da bismo to mogli snimiti i objaviti.

U Tešnju smo uz akustičnu gitru snimali neke pjesme, a onda sam se upoznao sa Igorom Vukojevićem, sa kojim smo napravili pjesmu Bosanac. Igor i ja smo ostvarili fantastičnu saradnju, nakon koje smo iznjedrili još 9 pjesama i ispao je fantastičan album, sa specifičnim i kvalitetnim pjesmama.

zar3

Iako u Njemačkoj živim, ovdje volim da stvaram i kad se pojavim ovdje, u najljepšoj zemlji na svijetu, puno mi je srce.“

 Zadnje dodane

Preporučujemo