Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sudija koji je ‘odlučio’ finale Eura: Kolega me pitao zašto sam to sudio?

29. 01. 2020 - 09:49
|
|
by udrimuski.ba/Sport1
|
foto: Sport1

Koraci Igora Karačića dvadesetak sekundi prije kraja finala presudili su finale Evropskog rukometnog prvenstva u Stocholmu u kojem je Hrvatska izgubila od Španije 22:20 i nije uspjela doći do premijernog naslova prvaka Starog kontinenta.

Alex Dujshebaev u kontri je potom zabio gol, a selektor Hrvatske Lino Červar pozvao time out na kojem nije štedio makedonskog sudiju Đorđa Načevskog, koji je dosudio Karačiću korake.

– Ukrao nam je loptu, je*o mu mater bezobraznu, grmio je razočarani Červar, koji je godinama radio u Sjevernoj Makedoniji.

Načevski je utakmicu sudio sa Slavom Nikolovom, a komentar cijele situacije i suđenja u finalu podijelio je s novinarom portala Balkan Handball.

– Kolega me pitao: “Što si to sudio?” Odgovorio sam mu: “Ne brini, siguran sam da su to bili koraci”, otkrio je Načevski i dodao:

– Teško je donijeti jednu takvu odluku jer ne želiš biti taj koji će odlučiti finale Evropskog prvenstva u posljednjoj minuti. Olakšavajuća je stvar da sam u tome trenutku bio 100 posto siguran da je igrač napravio barem šest koraka. Sve to, međutim, moraš odlučiti u djeliću sekunde.

Koliko je stil igre Španaca i Hrvata bio zahtjevan za suđenje?

– Nije lako suditi Španiji i Hrvatskoj s obzirom na to da obje ekipe igraju jaku, ujedno i prljavu obranu, što se vidi i po broju isključenja koje imaju. Trudili smo se da svojim autoritetom i znanjem svedemo probleme na minimum i da se utakmica završi s po dva isključenja na obje strane. Tu svakako veliku ulogu ima i to što nas ti igrači cijene kao sudije i ljude, zato znaju da svaka odluka koju donesemo nikad neće namjerno biti usmjerena protiv jednog.

Kakav je pritisak bio suditi finale?

– Pritisak uvijek postoji, a bio je puno veći s obzirom na to da smo sudili Hrvatskoj, gdje imamo puno prijatelja. Zato smo dali sve od sebe da budemo pravični i obazrivi pri svakoj odluci, nismo željeli dati povod za negativne komentare s druge strane, zaključio je Načevski.Zadnje dodane

Preporučujemo