Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

SPC u Crnoj Gori pravno ne postoji?

24. 01. 2020 - 08:01
|
|
by udrimuski.ba - RSE
|
foto: ilustracija

Kako jedna vjerska zajednica može funkcionisati u pravnom sistemu jedne države, a da nije registrovana, kako može obavljati pravne i trgovinske poslove, a da nije registrovana, pitanja su koja je gostujući u programu Televizije Crne Gore (TVCG) postavio premijer Duško Marković.

Naveo je i da ni 200 sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su iz cijelog regiona i Rusije došli na službu u Crnu Goru, nemaju prijavljeno prebivalište.

Nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pitanje registracije, odnosno pravnog statusa Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), je pored vlasništva nad crkvenom imovinom još jedno pitanje koje je produbilo krizu u odnosima crnogorske države sa jedne i Mitropolije crnogorsko primorske SPC i zvaničnog Beograda, sa druge strane.

Dokumenti na koje se poziva Mitropolija

U Mitropoliji tvrde da imaju svojstvo pravnog lica, a u prilog takvoj tvrdnji njihov pravni zastupnik, advokat Dalibor Kavarić, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi podatak da Mitropolija ima poreski identifikacioni broj (PIB), tekući račun, da plaća poreze, da je evidentirana kao vlasnik imovine, da osniva druga pravna lica, te da se pojavljuje kao stranka u postupcima i sporovima.

To, kako ističe Kavarić, ne bi bilo moguće da ta crkva nije pravno lice.

"Bez ikakve dvojbe, Mitropolija crnogorsko-primorska ima svojstvo pravnog lica, upisom u važeću evidenciju čak i prije prethodnog zakona (Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine), a posebno ga ima prije stupanja na snagu važećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer Mitropolija ima stečeno pravo pravnog subjektiviteta i njegovo trajanje, odnosno kontinuitet", poručuje Kavarić.

Da li je SPC pravno lice?

Podgorički advokat Nikola Martinović, međutim, za RSE kaže da Mitropolija crnogorsko-primorska nema svojstvo pravnog lica i ne može ga dobiti bez adekvatne registracije kod nadležnog državnog organa.

"Poznata je činjenica da Mitropolija crnogorsko-primorska, na čijem čelu se nalazi mitropolit Amfilohije Radović, nije registrovana i nije dobila svojstvo pravnog lica jer se u registrima vjerskih zajednica danas u Crnoj Gori ona ne nalazi, tako da se ne može sa sigurnošću i nedvosmisleno utvrditi ko je zvanični i legalni predstavnik te vjerske zajednice. To što su oni dobili status stranke u nekom upravnom ili parničnom postupku ne znači da su oni pravno lice", ocjenjuje Martinović.

Više na ovom linku.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji