Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

VSTV o prioritetima za prvi kvartal 2020.

22. 01. 2020 - 09:24
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 22. i 23. januar redovnu sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, trebao razmatrati dopis Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) - Misije u Bosni i Hercegovini.

 

Radi se o dopisu kojim je zatraženo da se Misiji OSCE-a u BiH omogući pristup svim materijalima razmatranim u sklopu sjednica VSTV-a BiH, održanih u posljednjih deset godina, potvrđeno je Feni u OSCE-ovoj misiji.

Inače, OSCE-u - Misiji u BiH je od 2018. godine odobren pristup svim materijalima sa sjednica VSTV-a.  

Kako Fena saznaje u VSTV-u BiH, na dnevnom redu dvodnevne redovne sjednice su i prioriteti u radu tog regulatornog tijela za prvi kvartal 2020. godine.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a bi trebali razmatrati Informaciju Komisije za prijem, evidenciju i postupanje s prijavama korupcije u VSTV-u BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a bit će informirani o sastancima sa najvišim sudovima u BiH u vezi nove baze pravnih stavova najviših sudova u BiH („e-sentence“).

Istovremeno, trebali bi se očitovati o Izvještaju o radu Stalne komisije za edukaciju i Centra za sudsku dokumentaciju za 2019. godinu.                                              

Ostatak dnevnog reda odnosi se na razmatranje Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužitelja, kao i ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija za 2019. godinu, uključujući iniciranje postupka ocjenjivanja rada glavnih tužitelja i predsjednika sudova, čiji rad ocjenjuje VSTV BiH, odnosno inicijativu za izmjenu načina ocjene ažurnosti rada u sudovima.

Kada se radi o procesu imenovanja, predviđena su imenovanja zamjenika glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko - sanskog kantona, kao i stručnih suradnika općinskih sudova u Mostaru, Livnu, Zavidovićima, Tuzli i Zenici, te sudije Osnovnog suda u Sokocu.

Također, planirano je usvajanje liste standarda učinkovitosti sudova, kao i odabir predstavnika za formiranje stručnog tima za validaciju odgovora Upitnika o neovisnosti i odgovornosti pravosuđa (ENCJ), te donošenje Odluke o dopuni Odluke o formiranju radne skupine za izradu Strategije za alternativno rješavanje sporova.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji