Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Rusi: Ni najsavršeniji dronovi NATO-a ne mogu da prodru na našu teritoriju

22. 01. 2020 - 07:56
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Reuters

Ruski eksperti ocjenjuju kao neistinite navode zapadnih medija da dronovi NATO-a mogu da „zavire“ na teritoriju Rusije i smatraju da je riječ o pokušaju skrivanja ozbiljnih vojnih i strateških procesa koji se odvijaju u pozadini.

Vojni analitičar Viktor Litovkin ističe da NATO posjeduje američke bespilotne letjelice dobrih performansi, koje mogu da lete visoko, daleko, ali ne mogu biti neprimjećene na ruskoj teritoriji.

 

"To je, blago rečeno, laž. Oni posjeduju takve bespilotne letjelice, ali zaviriti na teritoriju Ruske Federacije ovakvim letjelicama je nemoguće, jer mi imamo radare koji će ih otkriti, kao i sisteme za protivvazdušnu odbranu", rekao je ekspert.

Priča o dronovima NATO-a je pokušaj odvlačenja pažnje

Ako bi se analizirala saopštenja Pentagona, američkih političara, ali i zvaničnika NATO-a, nastala bi zanimljiva situacija, jer oni govore o stvarima koje spadaju u kategoriju „državne tajne“ odnosno saopštavaju „strogo povjerljive informacije“, smatra Aleksandar Žilin, šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbijednosti. Prema njegovim riječima, kontradiktorne izjave zvaničnika NATO-a i američkih političara ne ukazuju na njihovu vojnu slabost, već na postojanje drugih ciljeva.

„Na primjer, nedavno su predstavnici NATO-a objavili da ova organizacija zaostaje za Rusijom kada je riječ o hipersoničnom oružju, da je sve propalo i da su slabi. Sada govore da imaju bespilotne letjelice koje mogu da proniknu na teritoriju Rusije. Mislim da je ova informaciona papazjanija pokušaj da se sakriju procesi koji se odvijaju u pozadini“, rekao je Žilin.

Ovi procesi mogu biti povezani sa pokušajem tajnog naoružavanja vojske SAD-a ili određenih dijelova NATO-a, jer sve ukazuje na trud da se nešto sakrije i da se odvuče pažnja, zaključuje ekspert i dodaje da su izjave o bespilotnim letjelicama upravo ta "glupost koja treba da odvuče pažnju".

Rusi imaju totalnu kontrolu granica

"Kako bespilotna letjelica, čak i najsavršenija na svijetu, može da prodre na našu teritoriju, ako na našim granicama stoje S-400 i druge instalacije koje obezbjeđuju totalnu kontrolu prostranstva“, rekao je ekspert.

On objašnjava da je zbog premještanja vojske NATO-a u blizini ruskih granica Moskva bila prinuđena da razvije neprobojnu protivvazdušnu odbranu i totalnu kontrolu granica i prostora oko granica. Krajnji cilj ovakvih izjava je odvlačenje pažnje. Ekspert kaže da u situacijama kada neko viče da svi bježe desno, treba obavezno pogledati lijevo, jer se glavne stvari tamo dešavaju, pa je tako i sada.

Više pročitajte na portalu Sputnika.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva