Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Auto pun oružja ostao bez goriva u Drezdenu

19. 01. 2020 - 09:43
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (41) iz Tuzle i Admira Salihovića (41) zbog međunarodne trgovine veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, a Hrvatoviću je produžen pritvor.

Potrošili pare

Organizator grupe koja se bavila trgovinom oružjem Alen Hrvatović uhapšen je u julu prošle godine nakon što je u njemačkom gradu Drezdenu u februaru iz bizarnog razloga pala pošiljka oružja.

Dino Šljoka i Emil Alimanović, koje je poslao Hvatović, uhvaćeni su u Drezdenu nakon što je njihov terenac s oružjem ostao bez goriva, a dvojac koji ga je prevozio ostao je i bez para.

Policija je u njihovom Mercedesu (K89-T-662), u specijalno napravljenom spremniku, pronašla 95 ručnih bombi, četiri poluautomatske puške, osam pištolja, kao i značajnu količinu municije raznih kalibara.

Njemački inspektori obavijestili su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da su u mobilnom telefonu Dine Šljoke pronašli da je komunicirao s Hrvatovićem putem aplikacije Signal.

Dvojac osuđen

Šljoka je zvao Hrvatovića da im pošalje para za kupovinu benzina. Na kraju su Šljoka i Alimanović uhapšeni na Željezničkoj stanici u Drezdenu kada su zalutali, jer nisu znali kojim putem da dođu do Amsterdama.

Smušeni dvojac u novembru prošle godine u Drezdenu je osuđen zbog trgovine oružjem. Šljoku je Okružni sud osudio na tri godine i osam mjeseci zatvora, a Alimanovića na osam mjeseci zatvora. Emil je pušten jer mu je pritvor uračunat u presudu.

Ostvarena saradnja

Hrvatović i Salihović terete se da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe iz Krivičnog zakona BiH. Tužilaštvo BiH, u ovom predmetu, ostvarilo je značajnu saradnju s partnerskim agencijama Njemačke.Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji