Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sarajevsko Tužilaštvo se oglasilo o posljednjim dešavanjima u Skupštini KS

17. 01. 2020 - 15:36
|
|
by udrimuski.ba/Oslobođenje
|
foto: Oslobođenje

Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se o posljednjim dešavanjima u Skupštini KS, a saopćenje prenosimo u cijelosti:

S obzirom na aktuelna dešavanja vezana za funkcioniranje Skupštine Kantona Sarajevo i najavljene štrajkove upozorenja budžetskih korisnika zbog nedonošenja odluke o privremenom finansiranju, Ured glavne kantonalne tužiteljice informira javnost o sljedećem:

Tužilaštvo je od početka ove godine zaprimilo i na dnevnoj osnovi zaprima prijave, dopune prijava, apele za hitno postupanje, u kojim se sudionici događanja međusobno prijavljuju i traže od tužilaštva da riješi “pravni haos” koji pominju u prijavama. S tim u vezi, Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojim se provjeravaju navodi vezano za:

- oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine;

- kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”;

- navodi da jedan od prijavljenih u javnom djelovanju preduzima aktivnosti predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo te

- navodi da je jedna od prijavljenih prekršila proceduru vezanu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za dan 28.12.2019. godine.

Po svim prijavama se od strane Tužilaštva hitno preduzimaju radnje u cilju provjere navoda, te je u ovoj fazi Tužilaštvo fokusirano na prikupljanje dokumentacije i uzimanje izjava.

Tužilaštvo će u skladu sa svojim nadležnostima nakon provjere navoda iz prijava utvrditi da li se eventualno u radnjama prijavljenih ostvaruju obilježja krivičnih djela i o svojoj odluci obavijestiti javnost.

Uzimajući u obzir dužnost Tužilaštva da u svakoj situaciji pa tako i u ovoj ostane nezavisan i nepristrasan organ, napominjemo da rad tužilaštva u okviru svoje nadležnosti po predmetnim prijavama ni u kojoj mjeri ne onemogućava zastupnike odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo da postupaju u okviru svojih nadležnosti u interesu građana Kantona Sarajevo i razmotre dodatne pravne mehanizme za rješavanje nastale situacije, stoji u saopćenju Tužilaštva KS-a.Preporučujemo