Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Stranke u Skupštini KS bez dogovora, utorak novi rok

17. 01. 2020 - 14:16
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Na sastanak kojeg su sazvali predstavnici nove vladajuće većine u KS, SDA, SBB i DF nisu došli predstavnici stranaka čiji ministri još uvijek učestvuju u radu Vlade Kantona Sarajevo. Na dnevnom redu sastanka se trebao naći sporazum o utvrđivanju prelaznog rješenja za rukovodstvo Skupštine KS.

"Parlamentarna većina predlaže manjini da odblokiramo procese", poručio je šef kluba SDA u Skupštini KS Mirza Čelik.

Stranke novoformirane većine predložile su da Smiljana Viteškić predsjedava Skupštinom KS na 18. i 19. sjednici, kada  bi se  trebalo izabrati novo rukovodstvo Skupštine. Ukoliko opozicione stranke ne pristanu na dogovor koji bi u konačnici omogućio finansiranje institucija KS u narednom periodu, Viteškić će, u svakom slučaju sazvati sjednicu na kojoj će se to pitanje riješiti.

"Uvažena zastupnica Smiljana Viteškić će zakazati sjednicu 29. januara", poručio je Čelik.

Pred poslanicima je ključno pitanje-usvajanje privremenog finansiranja.

"Ovdje je pitanje samo ko će predsjedavati. Evo, svima je prihvatljiva alternativa, Smiljana Viteškić, najstarija poslanica u Skupštini", rekao je Čelik.

Čelik je dodao da niko ne kaže da je Viteškić predsjedavajuća, već da bi trebala voditi sjednice do izbora novog rukovodstva Skupštine, a da se to treba utvrditi Sporazumom koji je predložen.Preporučujemo