Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nije podržan prijedlog za razmatranje Programa reformi BiH

16. 01. 2020 - 15:41
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: vijesti.ba

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili prijedlog kolege Dragana Mektića (SDS) da se u dnevni red današnje sjednice tog doma uvrsti Program reformi BiH novembar 2019. - novembar 2020. godina.

Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red glasalo je 13 poslanika, 14 ih je glasalo protiv, a 13 poslanika je bilo suzdržano, tako da prijedlog nije imao opću većinu za usvajanje.    

Na dnevnom redu koji je usvojen nalazi se nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

U prvom čitanju će biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Poslanici će razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač poslanik Zlatan Begić.

Između ostalog, predviđen je i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH; Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj; Zajedničke komisije za evropske integracije; Zajedničke komisije za administrativne poslove; Zajedničke komisije za ljudska prava.

Također, predviđeno je i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO); Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PSM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP), Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF).Preporučujemo