Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sud naredio zatvaranje svih olimpijskih objekata u Rio de Janeiru

16. 01. 2020 - 13:27
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Sud u Rio de Janeiru je naredio zatvaranje svih objekata preostalih od Olimpijskih igara 2016. godine zbog nedostatka dokaza da su bezbijedni.

Sudija je, saznaje agencija AFP, prihvatio zahtjev tužilaštva u Riju da zabrani održavanje javnih događaja u olimpijskim objektima, dok gradska vlast ne bude podnijela validne dokaze potrebne da bi se ti objekti koristili.

Gradska vlast je danas objavila da će se žaliti na tu presudu donijetu u srijedu.

Sudija objašnjava da je tako odlučio "radi očuvanja bezbijednosti stanovništva" jer se sada predstave i koncerti organizuju u objektima gdje su bila takmičenja tokom Igara. Ti objekti su "oštećeni i bez nadzora" što "uz prisustvo hiljada ljudi, može dovesti do tragedija", napisao je sudija.

Infrastruktura Igara 2016. godine, prvih u Južnoj Americi, oštro je kritikovana zbog zapanjujuće cijene od 12,5 milijardi dolara i zbog korupcijskih skandala tokom izgradnje.

Po tužilaštvu, brazilska državna uprava odgovorna za upravljanje infrastrukturom Igara "prestala je da postoji juna prošle godine, što je doprinijelo daljem propadanju objekata, krađi opreme, čak i kablova za struju".

Sudska zabrana posebno utiče na Olimpijski park Bara da Tižuka - "pluća" Olimpijskih igara u turističkom dijelu na zapadu Rija, gdje su, između ostalih, "Rio Arena", teniski centar i velodrom.

Zabrana obuhvata i Deodoro, popularnu četvrt 40 kilometara sjeverno od Kopakabane, gdje su bila takmičenja u jahanju, ragbiju, hokeju na travi i veslanju u kanuu i kajaku.Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva