Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

EU kritikovala Srbiju zbog "odbijanja i revizije" masakra u Račku

16. 01. 2020 - 07:51
|
|
by udrimuski.ba / Beta
|
foto: agencije

Evropska unija je u srijedu saopštila da su zlodjela počinjena u Račku u januaru 1999. godine "dobro dokumentovana".

Izjava je objavljena na dan 21. godišnjice masakra u Račku, u kome su srpske snage ubile 45 kosovskih Albanaca.

"Odbijanje i revizija (masakra) su u suprotnosti s vrijednostima EU i suprotni projektu zapadnog Balkana o integraciji u EU", rekao je jedan od portparola EU u pisanoj izjavi.

U decembru prošle godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zločin u Račku "izmišljen".

Evropska unija rekla je tada da bi sve vlade u regionu trebalo da rade na procjeni prošlosti časno i istinito, radi poštovanja žrtava.

"Na sudovima je da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična djela. Rečenica mora biti proporcionalna i svi elementi slučaja moraju se uzeti u obzir", rekao je portparol EU i dodao da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa.

U utorak su i ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država - zemalja Kvinte - u zajedničkoj izjavi podsjetili na masakr u Račku. Oni su rekli da je masakr na kraju doveo do intervencije NATO-a u bivšoj SRJ i okončanja humanitarne katastrofe na Kosovu.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Ad acta: Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju

U emisiji "Ad acta"na Radiju OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Tatjana Drljić, razgovaralo se o rezultatima istraživanja sprovedenih u Bosni i Hercegovini koji ukazuju na da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva