Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zalihe hrane pri kraju, svaka donacija za gladne mnogo znači

14. 01. 2020 - 13:01
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Najteži mjesec u godini za Narodnu kuhinju „Imaret“ je januar, kada su zalihe hrane sve manje, a stanje na računu sve tanje zbog usvajanja budžeta na raznim nivoima vlasti.

Ipak, vrijedni uposlenici u toku radne sedmice pripremaju 2.400 obroka koji se na 17 lokacija u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu i Gračanici dijele socijalno ugroženim građanima.
Čekaju uplatu

- Sredstva koja su namijenjena za naše socijalno ugrožene građane troše se isključivo za tu namjenu. Međutim, posljednjih mjeseci pripremamo oko 250 obroka za migrante koji borave na platou glavne autobuske stanice u Tuzli. Njima obroke pripremamo od donacija koje dobivamo jer drugi način ne postoji – kaže Mensura Husanović, direktorica Narodne kuhinje Imaret.

Husanović: Podrška donatora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Husanović: Podrška donatora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Najpotrebnije su osnovne životne potrepštine, odnosno brašno, tjestenina, riža, grah...

- Čekamo na uplatu budžetskih sredstva, ali taj novac zadovoljava 30 posto naših godišnjih potreba te da preostalih 70 posto tokom godine osiguravaju naši donatori. Uvijek nakon Kurban-bajrama imamo velike količine mesa. Stoga smo uveli liniju za preradu mesa i našim korisnicima u dane vikenda dijelimo tzv. suhi obrok, odnosno dupli hljeb i kobasice koje naši uposlenici proizvode – ističe Husanović.

Brinu i o migrantima na autobuskoj stanici - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Brinu i o migrantima na autobuskoj stanici - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Socijalno ugroženim građanima topli obroci se dijele oko podneva, a migrantima na autobuskoj stanici u jutarnjim i večernjim satima.
Upućen poziv

- Pozivamo sve ljude dobre volje koji žele donirati hranu migrantima da nam se obrate. Mogu prisustvovati pripremi hrane i njenoj podjeli na stanici. Najbitnije je da niko ne ostane gladan, a mi podijelimo sve ono što dobijemo u toku dana ili sedmice. Dobri ljudi su nam uvijek pomagali, vjerujem da će tako biti i ubuduće  – naglašava Husanović.

 Preporučujemo