Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ministar poručio: Policija neće ići na iznemogle radnike Zenicatransa

14. 01. 2020 - 12:18
|
|
by udrimuski.ba/Klix
|
foto: Klix

Iako je jučer gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović za danas najavio deblokadu autobuske stanice, to se ipak nije dogodilo.
Vozači Zenicatransa su se jutros u 8 sati okupili ispred autobuskih perona očekujući dolazak osoba koje su trebale deblokirati stanicu, ali niko se nije pojavio.

Drugi termin koji je bio naznačen za moguću deblokadu bio je zakazan za 11 sati kada su predstavnici Gradske uprave, odnosno nadležne službe, trebali uz asistenciju policije deblokirati stanicu, ali ni to se nije dogodilo.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić je u izjavi za medije kazao da nikada neće dozvoliti angažman policije na iznemogle.

"Nikada neću dozvoliti da se policija angažira na iznemogle, napaćene i radnike koji se bore isključivo za svoja prava. Policija strogo radi po zakonu i zakonskim procedurama u slučaju Zenicatransa. Nema nikakvih zakonskih uslova da bi ovog momenta policija deblokirala Autobusku stanicu Zenica. Mi nećemo ispunjavati ničije privatne želje, nego ćemo, kako sam već rekao, raditi isključivo po zakonu. Također, nisu ispunjeni ni uslovi u kojima se angažira policija. Dakle, ovog momenta nema narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti uništavanja imovine, kao ni obustave niti blokade ceste u gradu ni oko 'Zenicatransa'. Sve se dešava u krugu, mirnim putem. Pozivam gradonačelnika Fuada Kasumovića, menadžment preduzeća i Sindikat 'Zenicatransa' da riješe situaciju na miran način. Svima onima koji na ovaj način pozivaju policiju i pokušavaju u javnosti stvoriti sliku da će policija silom nešto uraditi, poručujem da mi to nikada nećemo dopustiti. Policija radi u interesu zaštite građana, nikako na provođenju sile nad njima", poručio je jasno Pekić.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao da je ovim činom Kasumović demantovao sam sebe s obzirom na to da je jučer izjavio jednu informaciju, a danas za pojedine medije izjavio da ne zna zbog čega su se radnici okupili te da ne želi probleme na stanici.

Radnici Zenicatransa su kazali kako će ostati na stanici koja će i dalje biti blokirana.Preporučujemo