Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Besparica

10. 01. 2020 - 12:59
|
|
by udrimuski.ba/Tatjana Drljić
|
foto: arhiva

Lagano, ali sigurno, koračamo ka sredini ovoga mjeseca. Polako nas napušta ona praznična euforija, vraćamo se svakodnevnim, radnim obavezama. Iako smo puni pozitivnih vibracija, gotovo smo praznih džepova. Kažu da januar svake godine djeluje kao zločin i kazna. Trideset i jedan dan u mjesecu stoji kao izazov pred nama, a mi jedva sastavljamo kraj sa krajem. Za naš narod, nažalost, ova sintagma nije nepoznanica, ali situacija je sada još složenija, jer je januar vrijeme praznika. Poslije sezone slava, novogodišnje kupovine i dočeka Nove godine, ovo je mjesec u kojem, po statistici, građani najviše duguju.

Bankarske statistike govore da u januaru naglo raste broj onih koji preskaču uplatu rate za kredit, jer u ovom mjesecu trošimo više nego što imamo. Međutim, osim što Nova godina, po pravilu, donosi nove izdatke i manjak u novčaniku, za sobom povlači i višak kilograma. A oni će otići sami kada počne stres zbog nedostatka finansija, što je dobro jer štedimo na odlasku u teretanu, kažu stručnjaci. Kod nas se kaže: „U svakom zlu neko dobro“. U tom duhu, besparica je izvjesna i u najvećem kantonu Federacije Bosne i Hercegovine. Inače, Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo nije usvojen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i to će, izvjesno je, dovesti do blokade svih isplata u javnim institucijama.

Iz Kantonalnog ministarstva finansija pojašnjavaju kako ovo u praksi znači da ništa neće moći biti isplaćeno, osim rata za kredite. Kako sada stvari stoje, januarska plata koja treba piti isplaćena početkom februara, neće biti isplaćena bez usvajanja odluke o privremenom finansiranju, ili budžeta za ovu godinu. Predstavnici sindikata osnovnog, te srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo pozvali su zastupnike Kantonalne skupštine na politički dijalog, ili u suprotnom njih četrdeset hiljada izlazi na proteste. U duhu najljepših želja, Nova godina ipak nije počela sjajno za građane Kantona Sarajevo.

A nama preostaje samo da preživimo ovaj i naredni mjesec, nekako se domognemo marta, i ponovo počnemo maštati o ljetnom odmoru, nakon kojeg ćemo, tradicionalno, opet biti praznih džepova. I tako ukrug, do narednog januara.Zadnje dodane

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježava se danas, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova, diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i sadnjom drveta prijateljstva

Preporučujemo

Ad acta: Korupcija

U emisiji "Ad acta", na Radiju OTVORENA MREŽA; urednica i novinarka Tatjana Drljić je govorila o koruipciji