Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Erdogan: Milion izbjeglica moglo bi se uskoro vratiti u Siriju

17. 12. 2019 - 14:35
|
|
by udrimuski.ba/Aljazeera
|
foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je da se gotovo milion izbjeglica "u vrlo kratkom vremenu" vrati u svoju domovinu i optužio svjetske sile da im je "važnija zaštita naftnih polja nego sirijske djece", prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Erdogan, čija je država primila 3,7 miliona Sirijaca - najveću izbjegličku populaciju na svijetu, rekao je kako bi se više od njih 600.000 trebalo priključiti onih 371.000 koji su već u "mirnoj zoni" na sjeveru Sirije iz koje je Turska istjerala Kurde.

"Moramo naći formulu koja će omogućiti izbjeglicama da ostanu u svojim državama, a one koji su već otišli u Tursku da se mirno vrate i ponovo naselje u svojim državama", rekao je Erdogan.

Obraćajući se Globalnom forumu u Ženevi, naveo je da je Turska u posljednjih devet godina na izbjeglice potrošila 40 milijardi dolara.

Turski čelnik je istom prilikom optužio Evropsku uniju koja je obećala šest milijardi eura pomoći da nije ispunila sve što je obećala.

"Još uvijek čekamo na ostale tri milijarde eura koje su obećane", rekao je Erdogan.

Kuće i škole mogle bi se postaviti u sjevernoj zoni u koju se 371.000 izbjeglica vratilo od početka turske operacije koja je "očistila to područje od terorističkih organizacija", kako je rekao Erdogan. U tom je smislu naveo oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) te snage sirijskih Kurda YPG i Radničku partiju Kurdistana.

"Ako provedemo projekte koje sam spomenuo na Generalnoj skupštini UN-a, mislim da u vrlo kratkom vremenu možemo ponovno naseliti milion ljudi", kazao je.

Erdogan je dodao, očigledno se referirajući na SAD koji je požurio zaštititi naftna polja nakon povlačenja ISIL-a: "Nažalost, napori za sigurnost djece u Siriji nisu ni približni onima koji su uloženi u zaštitu naftnih polja".