Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Stotine ljudi na protestima

10. 12. 2019 - 18:15
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Ilustracija

Na centralnom gradskom trgu u Štokholmu večeras se održavaju protesti povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Nekoliko stotina građana iz BiH, ali i dijaspore okupilo se i javno izrazilo svoje neslaganje sa odlukom da se piscu koji je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" kazala je okupljenim građanima da se Švedska kraljevska akademija treba stiditi zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

- Sram ih bilo. Vrše genocid ponovo nad nama živima. Ovim protestom šaljemo poruku da prestanu širiti laži. Handkeu su heroji Karadžić, Mladić i Milošević, ali za sve njih će se naći mjesto na "stubu srama" - kazala je Subašić.

Istaknula je da više od 5,5 hiljada djece koja su preživjela genocid nemaju mržnju u sebi.

- To su najbolja djeca. Pored svega što su proživjeli nemaju mržnje u sebi i nisi tražili osvetu. Pokazali su da su najbolji. Oni koji su otišli postali su doktori, završili fakultete. To je ponos majki koje su preživjele geoncid u Srebrenici, Prijedoru, Vlasenici, Kozarcu, Zvorniku i u svim mjestima gdje je četnička čizma počinila genocid - kazala je Munira Subašić.

Proteste možete pratiti uživo na ovom linku.Preporučujemo