Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić i Džaferović u Kabulu sa predsjednikom Afganistana i zvaničnicima NATO-a

10. 12. 2019 - 12:38
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Ilustracija

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli su se danas u Kabulu sa predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem. Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi. 

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO misiji "Odlučna podrška" i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Upoznao je članove Predsjedništva BiH sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom kоmаndаnta misiје „Оdlučnа podrška“. 

Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije „Odlučna podrška“ za 2020. godinu. 

General Hill јe zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji „Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa ambasadorom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu.Preporučujemo