Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Brojne osude na Handkeovu šutnju o genocidu u Srebrenici

09. 12. 2019 - 13:13
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: Reuters

Austrijski književnik Peter Handke obratio se u petak javnosti u švedskoj prijestolnici Stockholmu nakon dobijanja ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Tom prilikom odbio je da govori o genocidu u Srebrenici. Njegovo obraćanje na pres-konferenciji je izazvalo brojne komentare na društvenim mrežama. Handkeovu šutnju o genocidu prenijeli su i svjetski mediji.

Negator genocida, kao što je Handke, je neko ko će podržati slijedeći genocid. Okorjelost Komiteta Nobelove nagrade i/ili njihovo neizgovoreno vjerovanje u bijelu nadmoć su zabilježene za potomstvo", napisao je na Twitteru Aleksandar Hemon, bh. pisac.

Iz britanskog udruženja Remebering Srebrenica, osudili su Handkeovu šutnju o genocidu.

"Kada je bio upitan da li prihvata da se genocid u Srebrenici dogodio, Peter Handke je odbio pitanje kao 'prazno i neuko'. To je još jedna primjer neinteligentnog i osuđujućeg ponašanja koje potvrđuje koliko je sramotno dodijeliti mu Nobelovu nagradu", kazali su.

"Nobelov komitet je zauvijek uništio svoju reputaciju dodijeljujući nagradu za književnost Peteru Handkeu, tom vulgarnom fašisti. Kakav crn i uznemirujuć kraj jedne takve institucije", napisao je Jasmin Mujanović, politički analitičar

I svjetski mediji su prenijeli vijest da je Handke odbio da govori o ratovima na Balkanu.

Reuters piše da kad je upitan da li se masakr u Srebrenici desio, Handke je vidno drhtao i odgovorio da je primio dosta pisama podrške, ali i anonimno pismo sa toaletnim papirom.

"Draži mi je taj toaletni papir, anonimno pismo sa toaletnim papirom, nego to vaše prazno i neuko pitanje", kazao je Handke, prenosi Reuters.

i AFP podjeća da je Handke izbjegao pitanje o genocidu, te navodi da je Handke optužen za minimiziranje ratnih zločina koje su počinili Srbi na balkanu devedestih godina.

TAGOVI:Zadnje dodane

Solak: Sutra iz Francuske dolazi autobus sa bh. građanima

U toku sljedeće sedmice razgovaramo da na onim graničnim prelazima koji su pod kontrolom Federalne uprave za inspekcijske poslove, da napravimo određene prisilne izolacije, odnosno punktove gdje ćemo imati mogućnost trijaže za sve naše putnike