Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sredinom decembra održavaju se Dani kazahstanskog filma u Sarajevu

04. 12. 2019 - 14:48
|
|
by udrimuski.ba/klix

Ambasada Republike Kazahstan u Zagrebu i Počasni konzulat Republike Kazahstan u Sarajevu, uz podršku Asocijacije "BERKUT" organizuju Dane kazahstanskog filma 14. i 15. decembra u Sarajevu.

Povod je otvorenja počasnog konzulata Republike Kazahstan u Sarajevu i obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Kazahstan, a projekcije će se održati u kinu Novi Grad. Ulaz za sve posjetioce je slobodan.

Bit će prikazan film "Kelin" koji govori o ljubavi, strasti, neobuzdanim osjećanjima i razumu, koji bi trebao biti sastavni dio svake emocije. Radnja se dešava u 3. i 4. vijeku naše ere, u doislamskom periodu. Svaka kanonizovana religija je definisana zakonima i dogmama, a epoha paganstva, u kojoj je smješten scenario, predstavlja prirodnu formu postojanja.

"Kelin" je priča o ljudima koji žive kao dio prirode, čiji je osnovni cilj bio preživjeti, nastaviti lozu. U ovom filmu nema nijedne riječi. Zastupljene su samo prvobitne, šamanske strasti, koje se vrte oko žene – prirodnog začetnika života. Film je osvojio Grand prix Monaco Charity Film Festival 2010. godine, a na New York Eurasian Film Festivalu iste godine nagrađen je za najbolji igrani film.

Radnja filma "Ratnici Stepe - Min Bala" događa se u prvoj polovini 18. vijeka - u ključnom dobu istorije Kazahstana, kada u krvavom ratu s džungarima jedinstvo i junaštvo kazahstanskog naroda postaju odlučujuća snaga na putu ka sticanju slobode

U ovoj žestokoj borbi, zajedno sa odraslima, mladi ratnici predvođeni hrabrim Sartajem ustaju u odbranu rodne zemlje. Njegova legendarna vojska, poznata kao "Min Bala", ulazi u neravnopravan bitku s neprijateljem i mijenja tok rata. Film je titlovan na hrvatski jezik.

Nagrađen je kao najbolji nacionalni patriotski film - Nagrada za nacionalnu kinematografiju Kulager u Almatyiju 2012. godine, a prikazan je i na festivalu u Kanu iste godine.Zadnje dodane

Groblje i ulica jedini svjedoci života Jevreja u Visokom

Jevreji u Visokom ne žive već pola stoljeća. Iza njih je ostalo groblje, uličica od stotinjak koraka i priča da su bili dobri trgovci, zanatlije i ljekari. Imali su i sinagogu, u današnjoj Jevrejskoj ulici, ali od nje je ostao samo crtež, u Zavičajnom muzeju...

Preporučujemo