Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šta nakon imenovanja Tegeltije: Na imenovanje ministara još ćemo sačekati

02. 12. 2019 - 12:19
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Ilustracija

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, prema najavama državnih parlamentaraca, trebao bi ove sedmice potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije za premijera BiH. Odmah nakon toga trebao bi započeti proces izbora državnih ministara, a koji će zbog procedura potrajati izvjesno vrijeme. Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ BiH) potvrdila je medijima da je za srijedu planirano održavanje sjednice državnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj bi definitivno bilo potvrđeno imenovanje SNSD-ovog funkcionera Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Tegeltija je za šefa bh. vlade imenovan 19. novembra 2019. godine na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, međutim njegovo imenovanje mora potvrditi Zastupnički dom PSBiH. Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je sigurnosne provjere za Tegeltiju još 19. augusta 2019. godine. 

Nakon imenovanja Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH uslijedit će konsultacije s političkim strankama koje će činiti novu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno SDA, HDZ-om i SNSD-om kao okosnicama vlasti te satelitskim strankama poput DF-a, SBB-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a i Socijalističke partije.

Tek nakon završenih konsultacija Tegeltija će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog za imenovanje devet državnih ministara i deset zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Proces kompletiranja državne vlade mogao bi potrajati, jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralna izborna komisija (CIK) BiH moraju izvršiti sigurnosne i druge provjere za svih 19 predloženih kandidata. 

Tek nakon što se okončaju provjere moguće je zakazati sjednicu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, a koja daje preporuku Zastupničkom domu PSBiH kada je riječ o imenovanju novih državnih ministara i njihovih zamjenika. 

Procedura izbora ista je kao i procedura izbora predsjedavajućeg s obzirom na to da imenovanje novih ministara i zamjenika, nakon izjašnjenja Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, mora potvrditi Zastupnički dom PSBiH. 

Pošto se bliže praznici, postavlja se pitanje koliko će uopće Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovini biti u kapacitetu da izvrši imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH do kraja 2019. godine. 

Inače, imenovanje državnih ministara i zamjenika ministara ne potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj dom jedino je dužan potvrditi smjenu predsjedavajućeg, ministara ili zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH. Još preciznije, bez ruku delegata u Domu naroda PSBiH nije moguće smijeniti bilo kojeg državnog ministra.

Iskustvo iz prethodnog mandata govori da je potrebno mjesec od dana imenovanja predsjedavajućeg da se kompletira novi saziv Vijeća ministara BiH. Naime, još uvijek aktuelni premijer BiH Denis Zvizdić imenovan je 9. februara 2015. godine na sjednici Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Njegovo imenovanje u Zastupničkom domu PSBiH potvrđeno je 11. februara 2015. godine dok su novi ministri i zamjenici ministara imenovani 31. marta 2015. godine.

TAGOVI:Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“