Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Američki ratni brodovi više neće moći posjećivati Hong Kong

02. 12. 2019 - 11:20
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: Ilustracija, REUTERS/US Navy/CPO John Hageman

Kina je u ponedjeljak objavila da američkim ratnim brodovima i zrakoplovima neće biti dopušteni posjeti Hong Kongu, te istodobno nametnula sankcije nekolicini američkih nevladinih udruga koje optužuje za ohrabrivanje prodemokratskih prosvjednika u "ekstremističkom, nasilnom i kriminalnom djelovanju".

Kina je te mjere objavila kao odgovor na prošlotjedne američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine prosvjede u Hong Kongu.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je također upozorilo da će prihvatiti i dodatne sankcije. "Pozivamo SAD da ispravi svoje pogreške i prestane se miješati u naše unutarnje poslove. Kina će poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno kako bi se ojačala stabilnost i blagostanje u Hong Kongu, kao i kineski suverenitet", navodi ministarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan potpisao Zakon o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu, kojim se podupiru protuvladini prosvjednici i Kini prijeti potencijalnim sankcijama.

Strahuje se da bi sukob Pekinga i Washingtona oko demokracije u Hong Kongu mogao dovesti u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dviju strana kojim bi se riješio dugotrajni trgovinski sukob Kine i SAD-a koji ugrožava svjetsko gospoodarstvo.

Prethodnih godina američki ratni brodovi redovito su posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz razdoblja prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine. Među američkim nevladinim udrugama kojima je Peking nametnuo sancije nalaze se Human Rights Watch i Freedom House.Zadnje dodane

Preporučujemo