Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrijska političarka obećala izvršiti pritisak na parlament EU da pomogne Bihaću

02. 12. 2019 - 10:36
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Ilustracija

Austrijska zastupnica Nurten Yilmaz boravila je u posjeti Bihaću proteklog vikenda te istakla kako Bihać i njegovi građani ne smiju sami snositi teret migrantske krize i biti u ovako teškoj situaciji već sve zemlje Evropske unije. Yilmaz je razgovarala s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i interesovala se i za stanje građana ovog bh. grada koji je na najvećem udaru. 

"Razgovarat ću s kolegama u austrijskom parlamentu kako ovakve posjete ne bi bile uzaludne. Vidjet ćemo šta možemo učiniti nakon svih saznanja. Ovu problematiku moramo prenijeti na Parlament EU iako smo već jednom govorili o tome. Nakon svega što smo vidjeli i uvjerili se u stanje moramo odlučiti koje ćemo političke poteze pokrenuti", rekla je Yilmaz.

Prema posljednjim podacima oko 1.500 migranata nema adekvatan smještaj, što je prema riječima gradonačelnika bihaća Šuhreta Fazlića oko 10 posto stanovništva tog grada. Građani su pokazali humanost, ali ovo prevazilazi njihove mogućnosti.

"Ovo je najbolji primjer kako se zemlje EU trebaju ponašati. Trebaju doći ovdje i vidjeti šta se može uraditi za dobrobit migranata i građana Bihaća", rekao je Fazlić.

Ponovio je i konstataciju kako je EU licemjerna dijeljenjem lekcija o humanosti dok migrante zadržava u BiH, a na hrvatskoj granici postavljaju jake snage koje čak i pucaju na migrante.

Yilmaz je poručila kako građani Bihaća nisu krivi za migrantsku krizu i da je vrijeme da konačno i država BiH počne upravljati ovim procesima. Prve razgovore s kolegama u Parlamentu Austrije obavit će već danas.Preporučujemo