Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tegeltija: Prioritet je ekonomija, odblokirati procese

21. 11. 2019 - 14:18
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata imenovan je za mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na posebnoj sednici Predsedništva BiH koja je održana u utorak. On se danas u ovom svojstvu prvi put obratio medijima i javnosti.

Kako je kazao, čekao je da dobije zvaničnu odluku Predsjedništva BiH o svom imenovanju.

"Predsjedništvo je dostavilo odluku i iz Parlamentarne skupštine sam obaviješten da će u utorak biti sjednica Komisije. U utorak ću pokušati da dam odgovore na pitanja koja će biti postavljena od predstavnika političkih partija. Ja ću biti spreman u prvoj sedmici decembra da se pojavim pred Parlamentom BiH i da predstavim program onako kako ga ja vidim i očekujem da na toj sjednici bude verifikovana odluka Predsjedništva BiH", kazao je Tegletija.

Na upit ko će biti novi ministri iz entiteta Republika Srpska u Vijeću ministara BiH, Tegeltija nije htio govoriti o imenima.

"Resori koji pripadaju RS u Savjetu ministara BiH su poznati još iz mjeseca augusta kada su predstavnici političkih partija potpisali sporazum. Imamo tri mjesta zamjenika, znam imena i koja su bila do sada u opticaju. Ali do moje verifikacije u Parlamentu BiH poslije kojeg ću obaviti konsultacije ne mogu govoriti o imenima. Operiše se sa velikim brojem imena, jedan broj je tačan, jedan nije", kazao je.

Govoreći o planu, Tegeltija je kazao da viziju svog programa ima u glavi.

"U fokusu mog intereosvanja bit će ekonomija, ekonomija i samo ekonomija. Ubrzan privredni razvoj može da riješi veliki broj problema u BiH. U fokusu Savjeta ministara BiH bit će biti ekonomija", poručio je.

Kako je kazao, učinit će sve da sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem uspostavi puni vid koordinacije i saradnje.

"Mislim da po pitanjima ekonomije teško da može doći do bilo kakvih blokad i neslaganja. Trudit ćemo da Savjet ministara BiH ne bude mjesto gdje će se politička pitanja sučeljavati. Sve politike prije su iskazale saglasnot sa predloženim rješenjima i mislim da će one biti ispoštovane do kraja", kazao je.

TAGOVI:Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“