Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

''Voljela bih vidjeti dokument. Kad su političari pobjednici, znamo ko je gubitnik''

21. 11. 2019 - 10:44
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: N1

Ivana Marić, politička analitičarka, kazala za N1 da će Bosna i Hercegovina u Brisel poslati ANP jer, kako je pojasnila, nemoguće je tamo poslati ''nekakav dokument''.

Prema njenim riječima, prvi dojam je da članovi Predsjedništva BiH nisu sjedili na istom sastanku i da ne govore o istom dokumentu.

''Voljela bih vidjeti dokument. Kad su političari pobjednici, znamo ko je gubitnik'', kazala je ona.

Situacija nakon objave informacija o dogovoru u Predsjedništvu te reakciju koje su uslijedile, našu gošću su podsjetile na situacije nakon izbora u BiH.

''Ovo je kao nakon izbora, kada svi proglase izbornu pobjedu. Svima odgovara. Zanimljivo je da je Dodik odmah otišao do Vučića. Ako Vučić čestita, onda Srbi nemaju šta da se pitaju čak i ako se radi o famoznom NATO putu'', ispričala je ona.

Na konkretno pitanje voditeljice emisije Emele Burdžović da li je ovo ANP, Marić je konkretno odgovorila:

''Jeste, ovo je ANP. Ne možete vi poslati ''neki dokument'' u NATO. Zvali mi to sada ANP ili dokument, zaista je smiješno, dok mu ne damo pravi naziv. Mislim da je čak postojao dogovor o formiranju vlasti, ali pošto su svi toliko toga ispričali, ipak su uspjeli naći nešto da su svi zadovoljni'', kazala je Marić.

Da li je u postizanju dogovora učestvovala međunarodna zajednica?

 ''Mislim da međunarodna zajednica ovdje nije vršila pritisak već im je pomogala da izađu iz blata u koje su sami upali. Vjerujem da su im pomogli. Svi smo poraženi, prvenstveno građani. Dodik nije poražen jer će on dobiti najveći dio vlasti, jer će dobiti predsjedavajućeg i tri ministra. Kada vidite da će Staša Košarac zamijeniti Mirka Šarovića, tek nam slijedi... Ne dijelim ovu euforiju. Imaju rok od 35 dana. Sada se uključuju u igru ovi tajni igrači koji su sjedili na klupi'', naglasila je Ivana Marić.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj jučer u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

TAGOVI:Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“